Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 33. týden 2011

Vydáno: 22. 8. 2011
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 33. týdnu 2011: 15.8.–21.8. 2011 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila
země

Důvod ohlášení

Země původu
výrobku

Potraviny

19/08/2011

Itálie

nedeklarovaná vejce v chlazeném vakuově baleném salámu

Německo

19/08/2011

Polsko

Listeria monocytogenes (560 CFU/g) v chlazených pečených kuřecích prsních filetech

Polsko

18/08/2011

Švýcarsko

Listeria monocytogenes (1500 CFU/g) ve vakuově balené krájené šunce

Itálie

18/08/2011

Slovensko

olovo (0.31 mg/kg) v bango fazolích

Čína

17/08/2011

Spojené království

nedeklarované mléčné složky (>40 mg/kg) v sušenkách (dark chocolate chip cookies)

Spojené království

17/08/2011

Francie

Listeria monocytogenes (mezi 200 a 850 CFU/g) v mražené červené a zelené paprice

Belgie

17/08/2011

Itálie

Listeria monocytogenes (1200 CFU/g) v chlazeném uzeném lososovi

Estonsko

16/08/2011

Nizozemsko

Salmonela (v 1 z 5 vzorků) v mletém koriandru

Spojené království

15/08/2011

Nizozemsko

dioxiny (2.07 pg WHO TEQ/g) a dioxinům podobné polychlorbifenyly (celk: 12.31 pg WHO TEQ/g) ve vejcích (organická, ekologická výroba)

Nizozemsko

15/08/2011

Nizozemsko

Salmonela (přítomnost/25 g) v semenech česnekové pažitky

Itálie

 

 

              Krmiva

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde