Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 21. týden 2019

Vydáno: 31. 5. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 21. týdnu 2019: 20. 5. – 26. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

24/05/2019

Belgie

 ochratoxin A (v sultánkách: 180 µg/kg – ppb) ve směsi ovoce a ořechů se sultánkami, bio

Belgie, surovina
  z Turecka, přes Nizozemsko

24/05/2019

Německo

 nepovolené barvivo Sudan 4 (přítomnost) v palmovém oleji

Ghana, přes Belgii

24/05/2019

Itálie

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených krůtích prsních řízcích

Polsko

24/05/2019

Polsko

 Salmonella (přítomnost /10g) v chlazených syrových bílých klobásách

Polsko

24/05/2019

Česká republika

 aflatoxiny (B1 = 54.3; celk. = 60.7 µg/kg – ppb) v para ořeších loupaných

Bolívie, přes
  Spojené království

23/05/2019

Slovinsko

 lysozym (E 1105) (>2 mg/kg – ppm) nedeklarovaný v sýru

Chorvatsko

23/05/2019

Spojené království

 úlomky skla v červené řepě krájené

Spojené království

23/05/2019

Spojené království

 korýši nedeklarovaní v knedlíčcích s houbami a čínským zelím

Čína

23/05/2019

Irsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v uzených vepřových klobásách

Irsko

23/05/2019

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazeném kuřecím satay kořeněném a marinovaném

Nizozemsko

22/05/2019

Francie

 aflatoxiny (B1 = 4.49 µg/kg – ppb) v rýži basmati

Itálie

21/05/2019

Německo

 histamin (587; 110 mg/kg – ppm) v konzervovaném tuňáku (Katsuwonus pelamis)

Ekvádor

21/05/2019

Francie

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazených hovězích a vepřových klobásách (merguez a kořeněné klobásy)

Francie

20/05/2019

Irsko

 ochratoxin A (107.4 µg/kg – ppb) v kořenech lékořice

Ázerbájdžán

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.