Hlášení v systému RASFF: 21. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 21. týdnu 2019: 20. 5. – 26. 5. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
24/05/2019 |
Belgie |
ochratoxin A (v sultánkách: 180 µg/kg – ppb) ve směsi ovoce a ořechů se sultánkami, bio |
Belgie, surovina |
24/05/2019 |
Německo |
nepovolené barvivo Sudan 4 (přítomnost) v palmovém oleji |
Ghana, přes Belgii |
24/05/2019 |
Itálie |
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených krůtích prsních řízcích |
Polsko |
24/05/2019 |
Polsko |
Salmonella (přítomnost /10g) v chlazených syrových bílých klobásách |
Polsko |
24/05/2019 |
Česká republika |
aflatoxiny (B1 = 54.3; celk. = 60.7 µg/kg – ppb) v para ořeších loupaných |
Bolívie, přes |
23/05/2019 |
Slovinsko |
lysozym (E 1105) (>2 mg/kg – ppm) nedeklarovaný v sýru |
Chorvatsko |
23/05/2019 |
Spojené království |
úlomky skla v červené řepě krájené |
Spojené království |
23/05/2019 |
Spojené království |
korýši nedeklarovaní v knedlíčcích s houbami a čínským zelím |
Čína |
23/05/2019 |
Irsko |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v uzených vepřových klobásách |
Irsko |
23/05/2019 |
Nizozemsko |
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazeném kuřecím satay kořeněném a marinovaném |
Nizozemsko |
22/05/2019 |
Francie |
aflatoxiny (B1 = 4.49 µg/kg – ppb) v rýži basmati |
Itálie |
21/05/2019 |
Německo |
histamin (587; 110 mg/kg – ppm) v konzervovaném tuňáku (Katsuwonus pelamis) |
Ekvádor |
21/05/2019 |
Francie |
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazených hovězích a vepřových klobásách (merguez a kořeněné klobásy) |
Francie |
20/05/2019 |
Irsko |
ochratoxin A (107.4 µg/kg – ppb) v kořenech lékořice |
Ázerbájdžán |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.