Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2019

Vydáno: 24. 5. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2019: 13. 5. – 19. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

17/05/2019

Německo

 vysoký obsah jódu (3230 mg/kg – ppm) v sušených chaluhách

Čína, baleno v
  Hongkongu

17/05/2019

Švédsko

 sezam a korýši nedeklarovaní v snacku s příchutí sezamu a mořských řas

Thajsko

17/05/2019

Bulharsko

 chrom (287 mg/kg – ppm) a vysoký obsah olova (1135 mg/kg – ppm) v kurkumě mleté

Indie

17/05/2019

Itálie

 ochratoxin A (30 µg/kg – ppb) v paprice sladké

neznámý původ,
  baleno v Itálii, přes Španělsko

16/05/2019

Rakousko

 emetický toxin produkující Bacillus cereus (až 15000 KTJ/g) v sušené bazalce, bio

Rakousko

16/05/2019

Česká republika

 ochratoxin A (19.8 µg/kg – ppb) v rozinkách

Uzbekistán, přes
  Litvu

16/05/2019

Belgie

 přítomnost lepku v bezlepkových špagetách ze žluté čočky

Itálie

16/05/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazených tepelně opracovaných uzených kachních filetech

Francie

16/05/2019

Irsko

 sezam nedeklarovaný v chlebu

Irsko

16/05/2019

Belgie

 stopy lepku (ječmene a pšenice) v acidifikovaném polotučném mléce

Belgie

16/05/2019

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 7; celk. = 15.6 µg/kg – ppb) v zázvoru mletém, bio

Nigérie

15/05/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených výrobcích z mletého masa

Belgie

15/05/2019

Řecko

 nepovolená látka chlorfenapyr (0.27 mg/kg – ppm) v cherry rajčatech

Itálie

15/05/2019

Belgie

 ethefon (5; 8.5 mg/kg – ppm) v ananasu

Ghana, přes
  Francii

15/05/2019

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx+ eae+ O26 /25g) v chlazeném hovězím mase

Nizozemsko

15/05/2019

Spojené království

 cizí tělesa (malé kousky modré gumy) v kojenecké výživě

Polsko

14/05/2019

Švédsko

 kadmium (0.279 mg/kg – ppm) v mražených špenátových listech

Belgie

14/05/2019

Německo

 úlomky skla v chlazeném mletém mase

Irsko

14/05/2019

Španělsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených vařených slávkách

Španělsko

14/05/2019

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mandlích bez skořápky

Španělsko, přes
  Francii

13/05/2019

Itálie

 rtuť (1,7 mg/kg – ppm) ve vakuově balených rozmražených hřbetních částech tuňáka

Španělsko

 

 

                  Krmiva

 

16/05/2019

Belgie

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (až 304 mg/kg – ppm) v čiroku

Francie

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

15/05/2019

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (až 0.0493 mg/kg – ppm) z nylonových naběraček

neznámý původ,
  přes Spojené království

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.