Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2019: 13. 5. – 19. 5. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
17/05/2019 |
Německo |
vysoký obsah jódu (3230 mg/kg – ppm) v sušených chaluhách |
Čína, baleno v |
17/05/2019 |
Švédsko |
sezam a korýši nedeklarovaní v snacku s příchutí sezamu a mořských řas |
Thajsko |
17/05/2019 |
Bulharsko |
chrom (287 mg/kg – ppm) a vysoký obsah olova (1135 mg/kg – ppm) v kurkumě mleté |
Indie |
17/05/2019 |
Itálie |
ochratoxin A (30 µg/kg – ppb) v paprice sladké |
neznámý původ, |
16/05/2019 |
Rakousko |
emetický toxin produkující Bacillus cereus (až 15000 KTJ/g) v sušené bazalce, bio |
Rakousko |
16/05/2019 |
Česká republika |
ochratoxin A (19.8 µg/kg – ppb) v rozinkách |
Uzbekistán, přes |
16/05/2019 |
Belgie |
přítomnost lepku v bezlepkových špagetách ze žluté čočky |
Itálie |
16/05/2019 |
Francie |
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazených tepelně opracovaných uzených kachních filetech |
Francie |
16/05/2019 |
Irsko |
sezam nedeklarovaný v chlebu |
Irsko |
16/05/2019 |
Belgie |
stopy lepku (ječmene a pšenice) v acidifikovaném polotučném mléce |
Belgie |
16/05/2019 |
Nizozemsko |
aflatoxiny (B1 = 7; celk. = 15.6 µg/kg – ppb) v zázvoru mletém, bio |
Nigérie |
15/05/2019 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených výrobcích z mletého masa |
Belgie |
15/05/2019 |
Řecko |
nepovolená látka chlorfenapyr (0.27 mg/kg – ppm) v cherry rajčatech |
Itálie |
15/05/2019 |
Belgie |
ethefon (5; 8.5 mg/kg – ppm) v ananasu |
Ghana, přes |
15/05/2019 |
Belgie |
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx+ eae+ O26 /25g) v chlazeném hovězím mase |
Nizozemsko |
15/05/2019 |
Spojené království |
cizí tělesa (malé kousky modré gumy) v kojenecké výživě |
Polsko |
14/05/2019 |
Švédsko |
kadmium (0.279 mg/kg – ppm) v mražených špenátových listech |
Belgie |
14/05/2019 |
Německo |
úlomky skla v chlazeném mletém mase |
Irsko |
14/05/2019 |
Španělsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených vařených slávkách |
Španělsko |
14/05/2019 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v mandlích bez skořápky |
Španělsko, přes |
13/05/2019 |
Itálie |
rtuť (1,7 mg/kg – ppm) ve vakuově balených rozmražených hřbetních částech tuňáka |
Španělsko |
|
|
Krmiva |
|
16/05/2019 |
Belgie |
příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (až 304 mg/kg – ppm) v čiroku |
Francie |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
15/05/2019 |
Irsko |
migrace primárních aromatických aminů (až 0.0493 mg/kg – ppm) z nylonových naběraček |
neznámý původ, |
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.