Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2019: 6. 5. – 12. 5. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
10/05/2019 |
Belgie |
ryba nedeklarovaná v lasagních s lososem nesprávně označených jako obyčejné lasagne |
Belgie |
10/05/2019 |
Spojené království |
rtuť (1.16 mg/kg – ppm) v mraženém steaku z tuňáka |
Spojené království |
09/05/2019 |
Belgie |
shiga toxin produkující Escherichia coli (O157 stx+ eae+ /25g) v chlazeném hovězím mase |
Belgie |
09/05/2019 |
Rakousko |
pyrrolizidinové alkaloidy (21011 µg/kg – ppb) v oreganu drhnutém |
Rakousko |
09/05/2019 |
Rakousko |
pyrrolizidinové alkaloidy (14366 µg/kg – ppb) v oreganu |
Rakousko |
09/05/2019 |
Německo |
rtuť (1.23 mg/kg – ppm) v mražené pamakrele temné (špalíčky) |
Vietnam, přes Dánsko |
09/05/2019 |
Rakousko |
pyrrolizidinové alkaloidy (3397 µg/kg – ppb) ve směsi bylinek (bouquet garni) |
Rakousko |
09/05/2019 |
Rakousko |
pyrrolizidinové alkaloidy (14871 µg/kg – ppb) v oreganu |
Francie |
08/05/2019 |
Belgie |
shiga toxin produkující Escherichia coli (vtx1, eae+) v měkkém sýru (Chaource) |
Francie |
07/05/2019 |
Rakousko |
příliš vysoký obsah lepku (88 mg/kg – ppm) v bezlepkových lasagních ze žluté čočky |
Itálie |
07/05/2019 |
Česká republika |
ochratoxin A (67.6 µg/kg – ppb) v muškátovém oříšku mletém |
Polsko, surovina z |
07/05/2019 |
Francie |
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v sýru Crottin de Chavignol |
Francie |
07/05/2019 |
Německo |
cizí těleso (čepel z řezacího nože) v červeném ovocném želé |
Německo |
07/05/2019 |
Itálie |
rtuť (1.20 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius) |
Portugalsko, přes |
07/05/2019 |
Portugalsko |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) ve vařeném kalmaru peruánském (Dosidicus gigas) |
Španělsko |
06/05/2019 |
Dánsko |
Listeria v kapustě řezané |
Nizozemsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
09/05/2019 |
Belgie |
migrace melaminu (2.95 mg/kg – ppm) z melaminových talířů |
Čína, přes |
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.