Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2019

Vydáno: 22. 5. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2019: 6. 5. – 12. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

10/05/2019

Belgie

 ryba nedeklarovaná v lasagních s lososem nesprávně označených jako obyčejné lasagne

Belgie

10/05/2019

Spojené království

 rtuť (1.16 mg/kg – ppm) v mraženém steaku z tuňáka

Spojené království

09/05/2019

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O157 stx+ eae+ /25g) v chlazeném hovězím mase

Belgie

09/05/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (21011 µg/kg – ppb) v oreganu drhnutém

Rakousko

09/05/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (14366 µg/kg – ppb) v oreganu

Rakousko

09/05/2019

Německo

 rtuť (1.23 mg/kg – ppm) v mražené pamakrele temné (špalíčky)

Vietnam, přes Dánsko

09/05/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (3397 µg/kg – ppb) ve směsi bylinek (bouquet garni)

Rakousko

09/05/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (14871 µg/kg – ppb) v oreganu

Francie

08/05/2019

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (vtx1, eae+) v měkkém sýru (Chaource)

Francie

07/05/2019

Rakousko

 příliš vysoký obsah lepku (88 mg/kg – ppm) v bezlepkových lasagních ze žluté čočky

Itálie

07/05/2019

Česká republika

 ochratoxin A (67.6 µg/kg – ppb) v muškátovém oříšku mletém

Polsko, surovina z
  Indonésie, přes Německo

07/05/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v sýru Crottin de Chavignol

Francie

07/05/2019

Německo

 cizí těleso (čepel z řezacího nože) v červeném ovocném želé

Německo

07/05/2019

Itálie

 rtuť (1.20 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Portugalsko, přes
  Španělsko

07/05/2019

Portugalsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) ve vařeném kalmaru peruánském (Dosidicus gigas)

Španělsko

06/05/2019

Dánsko

 Listeria v kapustě řezané

Nizozemsko

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

09/05/2019

Belgie

 migrace melaminu (2.95 mg/kg – ppm) z melaminových talířů

Čína, přes
  Nizozemsko

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.