Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2019

Vydáno: 3. 5. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2019: 22. 4. – 28. 4. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

26/04/2019

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ stx2+ /25g) a příliš vysoké množství koliformů (>150000 /g) a Escherichia coli (>150000 /g) v sýru s černým pepřem

Itálie

26/04/2019

Slovensko

 přítomnost arašídů (>25 µg/kg – ppb) v ořechové náplni

Česká republika

26/04/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v sýru Neufchatel

Francie

26/04/2019

Německo

 aflatoxiny (B1 = 10.8; celk. = 18.7 µg/kg – ppb) v lískových jádrech

Česká republika

26/04/2019

Slovensko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v ovčím sýru

Slovensko

26/04/2019

Česká republika

 olovo (0.4 mg/kg – ppm) v mraženém jelením mase

Polsko

26/04/2019

Norsko

 nepovolená složka ashwagandha (kořen rostliny withánie –Withania spp), Aegilops spp, Siphonostegia chinensis, Sorbus torminalis) v doplňku stravy a nedeklarované obilniny (Triticum spp, Secale cereale)

Slovinsko

26/04/2019

Lotyšsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) ve vaječných výrobcích

Ukrajina

25/04/2019

Švýcarsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v mraženém uzeném lososu, kousky

Německo, baleno ve
  Švýcarsku, surovina z Norska, přes Nizozemsko

25/04/2019

Slovinsko

 stopy laktoproteinu (24.4 mg/kg – ppm) v lískooříškovo čokoládové pomazánce

Polsko

25/04/2019

Irsko

 amnesické toxiny (ASP, Amnesic Shellfish Poisoning) – kyselina domoová (58.6 mg/kg – ppm) v živých slávkách

Irsko

25/04/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených výrobcích z mletého masa

Belgie

25/04/2019

Česká republika

 stopy arašídů (15.1 mg/kg – ppm) v oplatkových trubičkách plněných krémem

Polsko

24/04/2019

Francie

 histamin (1344 mg/kg – ppm) v mraženém tuňáku křídlatém (Thunnus alalunga)

Vietnam, přes
  Španělsko, zpracováno ve Francii

24/04/2019

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O157 stx1- stx2+ eae+) v chlazených jatečně upravených tělech skotu

Belgie

24/04/2019

Švédsko

 mléčná složka (syrovátka) nedeklarovaná v margarínu

Švédsko

24/04/2019

Česká republika

 arašídy (1798 mg/kg – ppm) nedeklarované v oplatkových trubičkách plněných krémem

Polsko

24/04/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (461.3 µg/kg – ppb) v čaji rooibos

Německo

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.