Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2011
Vydáno: 3. 5. 2011
Autor:
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2011: 25.4.–1.5.2011 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila
země |
Důvod ohlášení
|
Země původu
výrobku |
Potraviny
|
|||
29/04/2011
|
Česko
|
Salmonella ve zmrazeném marinovaném kuřeti
|
Česká republika
|
27/04/2011
|
Itálie
|
Aflatoxiny v kaštanové mouce
|
Itálie
|
27/04/2011
|
Francie
|
Escherichia coli O157:H7 ve zmrazeném mletém hovězím steaku
|
Neměcko
|
29/04/2011
|
Německo
|
Vysoký obsah olova (27 mg/kg v sušině) v kapslích obsahujících oxid křemičitý
|
Rakousko, vyrobeno v Německu
|
29/04/2011
|
V. Británie
|
Toxiny způsobující průjmovitou otravu z korýšů (DSP) ve škeblích
|
Velká Británie
|
26/04/2011
|
Polsko
|
Kadmium (0,081 mg/kg) ve zmrazeném mase modrého žraloka
|
Španělsko
|
27/04/2011
|
Kypr
|
Stopy mléka (18 mg/kg) v polévce z hovězí oháňky
|
Velká Británie
|
Krmiva
|
|||
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.