Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 16. týden 2021

Vydáno: 4. 5. 2021
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2021: 19. 4. – 25. 4. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

        Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                       Potraviny

 

23/04/2021

Nizozemsko

 glycidylestery (1650 μg/kg – ppb) v náplňovém tuku

Nizozemsko

23/04/2021

Německo

 olovo (2.3 mg/kg – ppm) v cibuli krájené sušené

Indie

23/04/2021

Slovinsko

 nepovolené látky chlorpyrifos (0.049 mg/kg – ppm) a chlorpyrifos-methyl (0.12 mg/kg – ppm) v grapefruitech růžových

Turecko

23/04/2021

Nizozemsko

 nepovolené barvivo Sudan I v kari

Indie a Turecko

23/04/2021

Nizozemsko

 nevhodné podmínky pro skladování teriyaki omáčky

Německo

22/04/2021

Německo

 nepovolená látka ethylenoxid (2.8 mg/kg – ppm) v guarové mouce

Indie

22/04/2021

Belgie

 celer nedeklarovaný v mražené zeleninové směsi

Belgie

22/04/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid v semenech k naklíčení (pískavice řecké seno, proteinová směs)

Francie

22/04/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid (1.9; 7.6 mg/kg – ppm) v psylliu v prášku

Indie

21/04/2021

Německo

 Salmonella (v 1 z 5 vzorků /25 g) v šáchorové mouce, bio, použité v kaši

šáchorová mouka ze Španělska, kaše z Německa

21/04/2021

Švédsko

 alimentární nákaza způsobená Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v čokoládových oplatkách

Polsko

21/04/2021

Rakousko

 celer nedeklarovaný v mražené zeleninové směsi

Rakousko

21/04/2021

Rakousko

 úlomky skla ve sledi v rajčatové omáčce

Česká republika

21/04/2021

Francie

 cizí těleso (jádro švestky) ve sklenici s kachními játry (foie gras) se švestkami

Francie

20/04/2021

Nizozemsko

 přítomnost lepku (45.3 mg/kg – ppm) ve veganských bezlepkových čokoládových srdíčkách s křupinkami, bio 

Německo

20/04/2021

Německo

 nepovolená látka chlorpyrifos (2.2 mg/kg – ppm) v kopru

Polsko

20/04/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid (64.5 mg/kg – ppm) v psylliu v prášku

USA, surovina z Indie

20/04/2021

Itálie

 sója nedeklarovaná v konzervovaných sójových bobech (chybné označení jako pšenice špalda)  

Maďarsko, označeno ve Francii

20/04/2021

Nizozemsko

 sója a pšenice nedeklarované v mraženém salátu z mořských řas

Čína

20/04/2021

Rakousko

 úlomek skla ve sklenici s jikrami volně žijícího lososa

Francie

19/04/2021

Belgie

 Salmonella (v 1 z 5 vzorků /25g) v mražených kuřecích špízech

Polsko

19/04/2021

Polsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v chlazených kuřecích výrobcích

Polsko

 

 

                      Krmiva

 

23/04/2021

Dánsko

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (72 mg/kg – ppm) v semenech slunečnice

Slovensko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

22/04/2021

Německo

 migrace kadmia (0.0171 mg/kg – ppm) a olova (0.5060 mg/kg – ppm) z kuchyňských hrnců

Čína

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde