Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2021

Vydáno: 16. 4. 2021
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2021: 5. 4. – 11. 4. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

        Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                          Potraviny

 

09/04/2021

Španělsko

 stopy mléka (detekce) v nemléčné zmrzlině

Nizozemsko

09/04/2021

Lucembursko

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených uzeninách

Lucembursko

09/04/2021

Dánsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehnech

Dánsko

09/04/2021

Slovinsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (eae+, Stx1-, Stx2+ /25g) v chlazeném hovězím mase

Slovinsko

09/04/2021

Estonsko

 nepovolené látky chlorpyrifos (0.119 mg/kg – ppm) a chlorpyrifos-methyl (0.021 mg/kg – ppm) v grapefruitech

Turecko, přes Nizozemsko

09/04/2021

Belgie

 hladina reziduí přesahující maximální limit reziduí (MRL) pro doxycyklin (133 µg/kg – ppb) v mražených kuřatech

Belgie

09/04/2021

Španělsko

 Listeria monocytogenes (4500 KTJ/g) v sýru ze syrového ovčího mléka

Španělsko

08/04/2021

Německo

 neschválený provozovatel pro mražené grilované kachní maso

Německo

08/04/2021

Švédsko

 přítomnost lískových ořechů v karamelovém toppingu

Švédsko

08/04/2021

Nizozemsko

 nepovolená nová potravina Artemisia annua tinktura, bio

Nizozemsko

08/04/2021

Nizozemsko

 ochratoxin A (26 µg/kg – ppb) v pepři

Španělsko

08/04/2021

Švýcarsko

 aflatoxiny (B1 = 20; celk. = 21 µg/kg – ppb) v kari prášku

Indie

08/04/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka ethylenoxid (0.90 mg/kg – ppm) v sezamových semínkách

Indie, přes Polsko

08/04/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid ve směsi koření se sezamovými semínky

Francie

07/04/2021

Švédsko

 alimentární nákaza způsobená histaminem (420 mg/kg – ppm) v mražených hřbetních částech tuňáka

Vietnam, přes Nizozemsko

07/04/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka chlorpyrifos (0.17 mg/kg – ppm) v limetách

Brazílie

07/04/2021

Německo

 vysoký obsah jódu (1040 mg/kg – ppm) v mořské řase (Alaria esculenta) v prášku, bio

Norsko, baleno v Německu

07/04/2021

Německo

 aflatoxiny (B1 = 7.87; celk. = 8.41 µg/kg – ppb) v semenech melounu vodního

Turecko

07/04/2021

Bulharsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (fagotyp 6D /25g) v mraženém mase z kuřecích stehen

Polsko

07/04/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka chlorpyrifos (0.024 mg/kg – ppm) ve vigně čínské

Peru

07/04/2021

Německo

 vysoký obsah jódu (466 mg/kg – ppm) v sušených mořských řasách  

Nizozemsko

07/04/2021

Německo

 možná přítomnost skla v rajčatech sušených na slunci

Řecko

07/04/2021

Německo

 atropin (40.1 µg/kg – ppb) a skopolamin (29.1 µg/kg – ppb) v jáhlách, bio

Nizozemsko

06/04/2021

Švédsko

 stopy mandlí (12 mg/kg – ppm) v růžových růžičkách ke zdobení zákusků

Německo, přes Dánsko

06/04/2021

Rakousko

 Salmonella skupiny C1 (detekce /25g) v salámu z prasete divokého

Itálie

 

 

                        Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

09/04/2021

Německo

 riziko poškození (kovové hroty) ručního struhadla  

Hongkong

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.