Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2014
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2014: 31. 3. – 6. 4. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
04/04/2014 |
Itálie |
rtuť (1.4 mg/kg) v modrém žralokovi (bez kůže) (Prionace glauca) |
Španělsko |
04/04/2014 |
Itálie |
rtuť (1.52 mg/kg) v mraženém modrém žralokovi (s kůží) (Prionace glauca) |
Španělsko |
04/04/2014 |
Francie |
rtuť (1.5 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius) |
Senegal |
04/04/2014 |
Belgie |
Escherichia coli (stx+; eae+/ 25g) v syrovém mléce |
Belgie |
03/04/2014 |
Německo |
nepovolená látka chlorečnan (2.5; 3.6 – 0.17; 0.063 mg/kg) v mražené organické (bio) brokolici |
Španělsko, Francie, Maďarsko |
02/04/2014 |
Francie |
příliš vysoký obsah vitaminu B6 (0.556; 0.577 g/100g) v potravním doplňku |
USA, přes Spojené království |
02/04/2014 |
Finsko |
Salmonela spp. (v 1 z 5 vzorků/ 25g) v mraženém kachním mase |
Německo |
02/04/2014 |
Francie |
amnesické toxiny (ASP) (79.1 mg/kg) v chlazených hřebenatkách |
Francie |
02/04/2014 |
Francie |
příliš vysoký obsah vitaminu B6 (0.366 g/100g) v potravním doplňku |
USA, přes Nizozemsko |
02/04/2014 |
Francie |
příliš vysoký obsah vitaminu B6 (1.21 g/100g) v potravním doplňku |
USA, přes Spojené království |
02/04/2014 |
Itálie |
rtuť (0.8 mg/kg) v mraženém chňapalovi červeném (Lutjanus spp.) |
Indonésie |
01/04/2014 |
Německo |
Salmonela infantis (přítomnost/25g) v potravním doplňku – moringa prášek |
Německo |
01/04/2014 |
Francie |
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v chlazené zadní vepřové kýtě pečené na petrželi |
Belgie |
31/03/2014 |
Itálie |
příliš vysoký obsah Escherichia coli (2400 MPN/ 100g) ve škeblích (Venus Verrucosa) |
Řecko |
31/03/2014 |
Německo |
úlomky skla v jablečném pyré |
Polsko |
31/03/2014 |
Francie |
Bacillus cereus (1.4 10E5 CFU/g) v kmínu (drceném) |
Nizozemsko |
|
|
|
|
|
|
Krmiva |
|
01/04/2014 |
Švédsko |
Salmonella Blockley (přítomnost/ 25g) a Salmonella Bredeney ve žvýkačkách pro psy |
Polsko |
01/04/2014 |
Nizozemsko |
ocún podzimní (Colchicum autumnale – prudce jedovatý) v seně |
Německo |
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.