Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2020
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2020: 2. 3. – 8. 3. 2020 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
06/03/2020 |
Nizozemsko |
Listeria monocytogenes (ve 2 z 5 vzorků /25g) v chlazené vegetariánské uzenině |
Německo |
06/03/2020 |
Nizozemsko |
nepovolená látka karbofuran (0.12 mg/kg – ppm) a profenofos (0.66 mg/kg – ppm) v jarní cibulce |
Egypt |
06/03/2020 |
Belgie |
sója, pšenice a celer nedeklarované v chlazeném celerovém pyré označeném jako bramborová kaše |
Belgie |
06/03/2020 |
Belgie |
vysoký obsah akrylamidu (1994 µg/kg – ppb) v chipsech solených |
Itálie |
06/03/2020 |
Belgie |
kousky kovu (0.5-1 cm) v rýži dlouhozrnné |
Belgie |
06/03/2020 |
Itálie |
rtuť (1.4 mg/kg – ppm) v mražených plátcích mečouna |
Španělsko |
05/03/2020 |
Polsko |
Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazené krůtí kůži z krku |
Polsko |
05/03/2020 |
Nizozemsko |
hořčice nedeklarovaná v pečené zelenině |
Dánsko |
05/03/2020 |
Belgie |
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1-, stx2+, eae+, O103) v sýru ze syrového kozího mléka, bio |
Belgie |
04/03/2020 |
Nizozemsko |
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ stx2+ eae+ /25g) v měkkém sýru |
Itálie |
04/03/2020 |
Itálie |
Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Saintpaul (přítomnost /25g) v krůtím a telecím kebabu |
Německo, surovina |
04/03/2020 |
Kypr |
Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích stehnech s kůží |
Polsko |
04/03/2020 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených tepelně upravených masových kuličkách kořeněných |
Belgie |
04/03/2020 |
Kypr |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v mraženém uzeném lososu, bio |
Polsko |
03/03/2020 |
Německo |
úlomky skla nebo plastu v mražené krájené kapustě hlávkové |
Belgie |
02/03/2020 |
Polsko |
Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím mase |
Polsko |
02/03/2020 |
Nizozemsko |
norovirus (GII) v ústřicích (Crassostrea gigas) |
Irsko |
02/03/2020 |
Spojené království |
vejce nedeklarovaná v chlazených kuřecích nugetách |
Spojené království |
02/03/2020 |
Švýcarsko |
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2a+ a stx2d+ /25g) v kozím sýru se syrovým mlékem |
Francie |
02/03/2020 |
Francie |
Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřatech |
Polsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.