Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2019: 4. 3. – 10. 3. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
08/03/2019 |
Španělsko |
celer nedeklarovaný v mleté kávě s příchutí čokolády |
Španělsko |
08/03/2019 |
Polsko |
benzo(a)pyren (6.5 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (35 µg/kg – ppb) ve šprotech v oleji |
Lotyšsko |
07/03/2019 |
Švédsko |
příliš vysoký příjem monakolinu K z prášku z červené fermentované rýže |
neznámý původ, |
07/03/2019 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených špízech z mletého masa |
Německo |
07/03/2019 |
Norsko |
alimentární nákaza a Salmonella (podezření /25g) ve směsi sušeného ovoce s kokosem |
Itálie |
07/03/2019 |
Německo |
cizí těleso (kov) v měkkém sýru |
Francie |
07/03/2019 |
Německo |
nebezpečná složka havajská růže (Argyreia nervosa) v doplňku stravy |
Nizozemsko |
07/03/2019 |
Španělsko |
nepovolené barvivo Sudan 4 (>100 µg/kg – ppb) v palmovém oleji |
Ghana |
07/03/2019 |
Německo |
nepovolená látka chlorečnan (26.633 mg/l) v doplňku stravy |
Španělsko, |
06/03/2019 |
Estonsko |
benzo(a)pyren (4.3 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (15.3 µg/kg – ppb) v řepkovém oleji rafinovaném |
Estonsko |
06/03/2019 |
Nizozemsko |
nepovolená látka aldrin a zakázaná látka dieldrin (celk. 0.082 mg/kg – ppm) v dýni máslové |
JAR |
05/03/2019 |
Nizozemsko |
lepek a pšenice nedeklarované v chlazeném pokrmu bami goreng |
Nizozemsko, |
05/03/2019 |
Francie |
ciguatera – otrava pocházející pravděpodobně z mražených filetů z makrely Solandrovy (Acanthocybium solandri) |
Vietnam |
05/03/2019 |
Dánsko |
ryba nedeklarovaná v chlazeném tandoori kuřecím salátu |
Nizozemsko |
05/03/2019 |
Dánsko |
cizí těleso (kovové ostří 8 cm) v jogurtu |
Dánsko |
04/03/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (3201 µg/kg – ppb) v doplňku stravy s obsahem St. John’s wort (Hypericum perforatum) |
Nizozemsko |
04/03/2019 |
Francie |
shiga toxin produkující Escherichia coli (O157:H7 stx+ eae+) v sýru ze syrového mléka |
Francie |
04/03/2019 |
Švédsko |
vysoký obsah kofeinu (600 mg) a synefrinu a nepovolená složka nové potraviny extrakt z kůry bujarníku yohimbe v doplňku stravy |
USA |
04/03/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (3695 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum), suchý extrakt |
Španělsko |
04/03/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (4204 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum) |
USA, přes Spojené |
04/03/2019 |
Švédsko |
nepovolená složka nové potraviny extrakt z kůry bujarníku yohimbe v doplňku stravy |
neznámý původ |
04/03/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (3240 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum), mletém |
Německo |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.