Bezpečnost potravin

GM sója odolná vůči suchu

Vydáno: 18. 9. 2018
Autor: Biotrin

Modifikovaná sója byla testována tři roky na poli, výsledky ukazují, že není zdravotně závadná pro lidi ani zvířata a nemá negativní vliv na životní prostředí.

Argentina se chystá od příštího roku ke komerčnímu pěstování první geneticky modifikované (GM) sóji odolné vůči suchu a zasolení půd. Je to důležitý krok, kterým tato jihoamerická země reaguje na pěstitelská rizika akcelerovaná globálním oteplováním, zejména na hrozbu většího sucha.

GM sója byla získána vnesením genu slunečnice s odolností vůči suchu do sóji, a to prostřednictvím Agrobacteria tumefaciens. Za odolnost vůči suchu je zodpovědný gen HB4, který lze kromě sóji aplikovat také v pšenici. Modifikovaná sója byla následně testována tři roky na poli. Výsledky ukazují, že GM sója se nutričně neliší od klasické sóji, není zdravotně závadná pro lidi ani zvířata a nemá negativní vliv na životní prostředí.

GM osivo vyvinuli vědci působící v National Scientific and Technical Research Council a na National University of Litoral. Majitelem GM osiva je argentinská biotechnologická firma Bioceres, resp. Verdeca.

Vývoj první GM sóji odolné vůči suchu a její schválení pro komerční užití (již v roce 2015) odráží postoj argentinské vlády, která výrazně podporuje používání genetických modifikací pro zvýšení zemědělské produkce. Argentina je aktuálně jedním z celosvětových lídrů v pěstování GM plodin, má třetí největší rozlohu pěstovaných GM plodin (za USA a Brazílií) a GMO využívá cca 130.000 tamních farmářů. Dle vyjádření argentinského ministra zemědělství Dr. Luise Miguela Etchevehere z března 2017 je jejich cílem stát se vůdčí zemí ve vývoji, regulaci a bezpečném a pragmatickém používání zemědělských biotechnologií.  

Zdroj:
https://geneticliteracyproject.org/2018/09/06/argentina-and-gmos-exploring-the-nations-long-relationship-with-biotech-crops/

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/

 

Zdroj článku: Biotrin


Foto: sója luštinatá