Geneticky vylepšené kvasinky brání rostliny před patogenními houbami
Informace portálu Gate2Biotech
Asi tři čtvrtiny ztrát plodin kvůli mikrobiálním patogenům mají na svědomí různé houby. Obvykle proti nim používáme fungicidy, ale mají svá rizika. Představují zátěž pro životní prostředí. Další problém je v tom, že se u hub rychle vyvíjí rezistence, což nutí zemědělce neustále hledat nové cesty boje s houbami.
Aby houba pronikla do rostlinného pletiva, produkuje enzymy, které rozpouštějí pevnou stěnu rostlinných buněk. Patří k nim i polygalakturonázy (PG). Rostliny proti těmto útokům nejsou zcela bezbranné. Mohou vytvářet PG inhibující proteiny, tedy PGIPy, které brzdí tento typ útoku na rostlinné buňky.
Tým americké UC Riverside nalezl sekvenci DNA pro tvorbu proteinů PGIP u fazolí. Následně tuto sekvenci anebo její části vložili do kvasinek, čímž vytvořili GM kvasinky schopné produkovat PGIP proteiny.
Když potvrdili, že GM kvasinky začlenily novou DNA do své genetické výbavy, tak vědci kvasinky použili proti plísni šedé (Botrytis cinerea) a kropidláku černému (Aspergillus niger), kteří ohrožují řadu plodin.
Kvasinky s kompletní i částečnou sekvencí pro produkci proteinů PGIP v těchto experimentech úspěšně bránily růstu obou zmíněných plísní. Výsledky jsou slibné. Vylepšené kvasinky vyrábějí dost proteinů PGIP a jsou kandidátem na výroby ve velkém.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj: Gate2Biotech