Genetici chtějí vylepšit plodiny pomocí genů masožravek
Informace portálu Gate2Biotech
Některé rostliny mají dost extrémní životní styl. Podle genetiků bychom to mohli využít. Běžně pěstované plodiny by mohly být vylepšeny díky genům masožravých rostlin a získat díky tomu lepší ochranu před různými patogeny a nepříznivými podmínkami prostředí.
Mezinárodní tým badatelů získal grant programu Human Frontier Science Program, díky němuž zkoumá geny související s masožravostí rostlin a jejich možné využití u polních plodin, které by se díky těmto genům mohly lépe vyhýbat škůdcům i lépe snášet nedostatek živin. To by v budoucnu mohlo snížit spotřebu pesticidů a hnojiv.
Tanya Renner z americké Pennsylvania State University uvádí, že výzkum masožravých rostlin může významně podpořit vývoj nových typů plodin. Klíčové je podle ní vhodným způsobem vybrat užitečné znaky rostlin, společně s geny, jejichž přenesení zajistí tyto znaky u plodin.
Rennerová s kolegy věří, že některé z genů, které se podílejí na fenoménu masožravosti, jako například ty související s trávením kořisti anebo ty, co zajišťují povrchy odolné vůči pohybu hmyzu, mohou zlepšit odolnost pěstovaných plodin anebo vést k plodinám schopným prosperovat na erodovaných a neúrodných půdách.
Podle Rennerové je jedním z cílů jejich projektu vystopování a průzkum genů, které se podílejí na konvergentních znacích, spojených s masožravostí, u tří různých typů masožravých rostlin – rosnatek, tučnic a láčkovek. Zároveň jde o první studii, která se zajímá o genetiku masožravosti rostlin na širší úrovni.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: With genes from carnivorous plants, researchers aim to grow hardier crop plants (phys.org)
Zdroj: Gate2Biotech