Bezpečnost potravin

Francouzské sýry obsahovaly zdravotně závadné bakterie yersinie

Vydáno: 3. 12. 2024
Autor: SVS

Foto: SVS

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě varianty sýru Mont d´Or od francouzského výrobce Fruitière des Jarrons kvůli obsahu bakterie způsobující průjmové onemocnění yersiniózu. Většinu z celkem 36 kusů balení se podařilo z prodeje stáhnout, sedm kusů se však prodalo ve dvou pražských prodejnách společnosti Fransýr. Spotřebitelé, kteří mají sýr doma, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

O přítomnosti sýrů s obsahem bakterie Yersinia enterocolitica se SVS dozvěděla od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, kterým se členské státy EU informují o přítomnosti problematických potravin na trhu. Ve Francii mělo mít podle obdržené informace zdravotní problémy po konzumaci sýra uvedené značky více než 50 osob.

Českým příjemcem dvou šarží sýra, které mají obě datum spotřeby 9. prosince 2024, byla pražská firma Fransýr, s.r.o. Na základě včasných informací od výrobce stihla stáhnout většinu výrobku z prodeje. Sedm kusů sýra (6×360 g a 1×550 g) však ještě před obdržením varování prodala konečným spotřebitelům ve svých dvou prodejnách, které se nacházejí na ulicích Milady HorákovéVodičkově.

Identifikace výrobku:
Název: Mont d´Or Mini, Mont d´Or Moyen, Fruitière des Jarrons
Datum spotřeby: Mont d´Or Mini – 9.12.2024, Mont d´Or Moyen – 9.12.2024
Množství: Mont d´Or Mini – 30 ks, Mont d´Or Moyen – 6 ks
Datum dodání: 30.10.2024
Dodavatel do ČR: Fromagerie Seignemartin, 350 Rue de la Gelinotte, 01130 Nantua, Francie
Příjemce v ČR: Fransýr s.r.o., Havanská 523/7, 170 00 Praha 7

Yersinia enterocolitica je bakterie, která se do organismu dostává s kontaminovaným jídlem nebo vodou. Příznaky yersiniózy se nejčastěji vyvíjejí 2-7 dní po konzumaci a patří mezi ně horečka, křeče v břiše, vodnatý nebo krvavý průjem, bolesti hlavy a zvracení. Yersinióza obvykle sama odezní, avšak příznaky mohou v některých případech přetrvávat až tři týdny. Náchylnější k infekci jsou malé děti, starší lidé a jedinci s oslabenou imunitou. Lidé, kteří konzumovali tyto produkty a u nichž se takové příznaky objevily, by měli kontaktovat svého lékaře. Pokud se do 14 dnů po konzumaci dotčených produktů neobjeví žádné příznaky, není třeba se obávat a lékař nemusí být kontaktován.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Foto: SVS

Zdroj: SVS