Bezpečnost potravin

Fermentovaný salám ze Španělska obsahoval salmonely

Vydáno: 30. 9. 2020
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu prodával fermentovaný salám fuet od výrobce Embutidos Solà z Barcelony, obsahující salmonely. O přítomnosti zdravotně závadného produktu na českém trhu informovaly SVS francouzské dozorové orgány v souvislosti s výskytem salmonelózy u tamních spotřebitelů, kteří španělský salám konzumovali. Čeští spotřebitelé, kteří mají výrobek níže uvedené specifikace doma, by jej v žádném případě neměli konzumovat a měli by jej vrátit v místě, kde jej koupili. 

Identifikace výrobku:

Název: Fuet Extra 150 g,
Výrobce: Embutidos Solà, s. a., Avda de la Ribera 33, 08503 Gurb, Barcelona, ES 10.01924/B CE
Datum minimální trvanlivosti: 18. 10. 2020 – 4. 1. 2021 

Jak bylo veterinárními inspektory zjištěno při došetřování případu, na český trh se dostalo přibližně 19 000 spotřebitelských balení potenciálně zdravotně závadného výrobku, z toho necelých 7 000 ks se podařilo stáhnout ještě ze skladů. Více než 12 000 ks se dostalo do prodejní sítě.

Ze dvou míst určení, ve Středočeském a Jihočeském kraji, směřovaly výrobky k velkému množství dalších odběratelů. SVS nařídila příjemcům okamžité stahování zboží od svých odběratelů a případ dále došetřuje. Stažené výrobky budou následně zlikvidovány.

Dle šetření provedeného u katalánského výrobce jsou potenciálně zdravotně závadné všechny šarže salámu dodané do ČR do 4. září 2020 včetně. Výjimkou by dle informací uvedených v systému RASFF měla být šarže s datem minimální trvanlivosti do 16. 1. 2021, kde vyšetření provedená španělskými dozorovými orgány salmonely nedetekovala.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
www.svscr.cz

Zdroj: SVS