Escherichia coli produkující verocytotoxin – hodnocení rizik
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumá zdravotní rizika kmenů VTEC.
Vědečtí experti Úřadu EFSA oznámili, že v současné době není možné identifikovat, které kmeny bakterií VTEC (verocytotoxin-producing Escherichia coli) jsou potenciální příčinou onemocnění lidí. Za účelem pomoci manažerům rizik identifikovat zdravotní rizika pro lidi, EFSA předložil schéma pro zařazení kmenů VTEC podle jejich potenciálu být příčinou onemocnění. Tato práce byla provedena jako odpověď na požadavek Rakouského spolkového ministerstva zdravotnictví.
VTEC (Escherichia coli produkující verocytotoxin) je skupina patogenních E. coli bakterií, které mohou být příčinou krvavého průjmu a hemolyticko-uremického syndromu u lidí, vážných potíží, které mohou vést k selhání ledvin a úmrtí.
Vědecký panel EFSA pro biologická rizika (BIOHAZ) hodnotil data z EU vztahující se k různým kmenům VTEC, s přihlédnutím k jejich hlášené četnosti, vážnosti onemocnění u lidí a jejich spojení s epidemiemi. Vědecký panel došel k závěru, že momentálně není možné plně předpovědět potenciál kmenů VTEC (nalezených v potravinách) vyvolat onemocnění u lidí.
Vědecký panel BIOHAZ ale poskytl návod, který má pomoci autoritám veřejného zdraví v hodnocení rizik spojených s kmeny VTEC. Panel předložil schéma, které bere v úvahu detekci specifických genů u kmenů bakterií VTEC z potravin, zvířat a lidí. EFSA bude pravidelně přezkoumávat toto schéma pro zkvalitnění budoucího hodnocení rizik.
Kvůli malému množství hlášených případů u lidí a nedostupnosti kompletních informací, vědečtí experti EFSA doporučili, aby všechny členské státy sbíraly komplexní data o kmenech VTEC, pokud budou detekovány. Precizní hlášení pomohou při předpovídání faktorů zodpovědných za vážnost infekcí a epidemií u lidí.
Panel BIOHAZ použil pro toto hodnocení data z Evropského systému dozoru (TESS data) poskytnutá ECDC (Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí) a ze Souhrnné zprávy EU o trendech a zdrojích zoonóz, původcích zoonóz a epidemiích šířících se z potravin v roce 2011, a dále data z relevantní vědecké literatury.
Zdroj: EFSA