Bezpečnost potravin

EFSA zvýšil bezpečnostní limit u sacharinu

Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: KM EFSA

Foto. Shutterstock

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl ve svém novém vědeckém stanovisku k závěru, že sacharin je pro lidskou spotřebu bezpečný, a zvýšil přijatelný denní příjem (ADI) z 5 na 9 mg/kg tělesné hmotnosti za den.

Přípustný denní příjem, který vyjadřuje bezpečné množství látky, jež lze denně konzumovat během celého života, se vztahuje na sacharin a jeho sodné, vápenaté a draselné soli (E 954). Předchozí hodnota ADI byla stanovena v roce 1995 na základě zvýšeného výskytu nádorů močového měchýře pozorovaného ve studiích na potkanech. Nyní však panuje vědecká shoda, že tyto nádory jsou specifické pro samce potkanů a netýkají se lidí.

Odborníci úřadu EFSA přezkoumali všechny dostupné údaje a dospěli k závěru, že sacharin nezpůsobuje poškození DNA a že je nepravděpodobné, že by jeho konzumace byla spojena s rizikem vzniku rakoviny u lidí.

Kromě toho je expozice spotřebitelů nižší než nově odvozená hodnota ADI, což znamená, že zde není žádné zdravotní riziko.

Co je sacharin?

Sacharin se používá ke slazení potravin a nápojů již více než 100 let a v 60. a 70. letech se stal populárním jako náhrada cukru. Soli sacharinu se používají proto, že se lépe rozpouštějí ve vodě. Díky tomu se snadněji přidávají do potravin a nápojů a mohou je učinit sladšími.

Stejně jako všechny potravinářské přídatné látky musí být sacharin a jeho soli na výrobcích označeny, aby se spotřebitelé mohli informovaně rozhodnout.

Toto přehodnocení je součástí širší práce úřadu EFSA na přezkoumání bezpečnosti všech potravinářských přídatných látek, které bylo povoleno používat v potravinách před 20. lednem 2009, jak to vyžaduje nařízení EU.

Přílohy

Přehodnocení sacharinu a jeho sodných, draselných a vápenatých solí (E 954) jako potravinářských přídatných látek

Zdroj: EFSA