Bezpečnost potravin

EFSA: tři připomínková řízení ke zdravotním tvrzením

Vydáno: 4. 5. 2011
Autor:

Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 26.4.2011 tři návrhy směrnic týkajících se vědeckých požadavků na zdravotní tvrzení, která se zaměřují na:

1. regulaci chuti, hmotnosti a koncentrace glukózy v krvi;
2. antioxidanty, oxidační poškození a kardiovaskulární zdraví;
3. zdraví kostí, kloubů a dutiny ústní.

Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA–NDA) připravil pro uvedená tvrzení návrhy dokumentů (viz příloha 1–3), ke kterým se vědecká obec a zainteresované subjekty mohou do 31.8.2011 vyjadřovat, a to na předepsaných formulářích (příloha 1–3). Připomínky zaslané e-mailem nebo poštou nebudou brány do úvahy.
Návrhy dokumentů vycházejí ze zkušeností, které panel NDA získal při posuzování uvedených typů tvrzení. Nejde o vyčerpávající seznamy prospěšných zdravotních účinků a výstupů ze studií, které jsou akceptovatelné. Jde spíše o příklady z hodnocení, které mají ukázat na to, jak panel NDA přistupuje k hodnocení příslušných zdravotních tvrzení.

Příloha1: Public consultation on a draft guidance on the scientific requirements for health claims related to appetite ratings, weight management, and blood glucose concentrations
Příloha 2: Public consultation on a draft guidance on the scientific requirements for health claims related to antioxidants, oxidative damage and cardiovascular health
Příloha 3: Public consultation on a draft guidance on the scientific requirements for health claims related to bone, joints, and oral health
 
Zdroj: EFSA