EFSA: Příspěvek ke Světovému dni zdraví
Vědecká práce EFSA související s letošním tématem Světového dne zdraví: vysokým krevním tlakem.
Výživa a zdraví
Světový den zdraví se slaví 7. 4., v den výročí založení Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 1948. Tématem pro letošní rok je vysoký krevní tlak, zásadní věc veřejného zdraví, která neblaze přispívá k srdečním onemocněním, mozkovým mrtvicím, ledvinovým selháním, postižení (invaliditě) a předčasnému úmrtí. Výživoví experti EFSA poskytli vědecká doporučení, aby podpořili rozhodnutí EU v otázkách výživy: například v otázkách souvislosti mezi sodíkem a vysokým krevním tlakem (tolerovatelná horní hranice pro příjem sodíku); referenčních výživových hodnot; vývoje stravovacích zásad a výživových a zdravotních tvrzení . Snahou veškeré této práce Úřadu EFSA je podpořit veřejné autority k prosazování zdravé stravy a životního stylu; a pomáhat svou rozsáhlou náplní práce ke zlepšení bezpečnosti potravního řetězce v Evropě a tím chránit evropské konzumenty.
Webová stránka ke Světovému dni zdraví: World Health Day website
Související práce Úřadu EFSA (EFSA’s work in context):
Topic: Dietary reference values and dietary guidelines
Feature story: Food consumption data – knowing what Europeans eat is essential for protecting consumers
Předchozí práce Úřadu EFSA (Previous work):
News story: EFSA sets dietary reference values for nutrient intakes
Press release: EFSA provides advice on adverse effects of sodium
Scientific Opinion: Health claims related to foods with reduced sodium and maintenance of normal blood pressure
Scientific Opinion: Health claims related to potassium and maintenance of normal blood pressure
Zdroj: http://www.efsa.europa.eu/