Bezpečnost potravin

EFSA: Příspěvek ke Světovému dni zdraví

Vydáno: 9. 4. 2013
Autor: berankova1

Vědecká práce EFSA související s letošním tématem Světového dne zdraví: vysokým krevním tlakem.

Výživa a zdraví
Světový den zdraví  se slaví  7. 4., v den  výročí založení Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 1948. Tématem  pro letošní rok je vysoký krevní tlak, zásadní věc veřejného zdraví, která neblaze přispívá k srdečním onemocněním, mozkovým mrtvicím,  ledvinovým selháním, postižení  (invaliditě) a předčasnému úmrtí. Výživoví  experti EFSA poskytli  vědecká  doporučení, aby podpořili rozhodnutí EU v otázkách výživy: například v otázkách souvislosti mezi sodíkem a vysokým krevním tlakem (tolerovatelná horní hranice pro příjem sodíku); referenčních  výživových  hodnot; vývoje stravovacích zásad a výživových  a zdravotních  tvrzení . Snahou veškeré této práce Úřadu EFSA je podpořit  veřejné autority k prosazování zdravé stravy  a životního stylu; a pomáhat  svou  rozsáhlou  náplní práce  ke  zlepšení  bezpečnosti potravního řetězce v Evropě a tím chránit evropské konzumenty.

Webová stránka ke Světovému dni zdraví:  World Health Day website

Související práce Úřadu EFSA (EFSA’s work in context):
Topic: Dietary reference values and dietary guidelines
Feature story: Food consumption data – knowing what Europeans eat is essential for protecting consumers

Předchozí práce Úřadu EFSA (Previous work):
News story: EFSA sets dietary reference values for nutrient intakes
Press release: EFSA provides advice on adverse effects of sodium
Scientific Opinion: Health claims related to foods with reduced sodium and maintenance of normal blood pressure
Scientific Opinion: Health claims related to potassium and maintenance of normal blood pressure

 

Zdroj:  http://www.efsa.europa.eu/