Editovaný salát nabízí vyšší obsah vitamínů a antioxidantů

Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů.
Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu a kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu.
Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim umožnilo zvýšit obsah více různých nutričních látek v salátu současně namísto soustředění se na jedinou takovou látku.
Úpravou klíčových genů, které ovládají produkci vitamínů a antioxidantů, dokázali navýšit obsah beta karotenu v salátu 2,7krát, čímž podpořili jeho roli jako prekurzoru vitamínu A, který je zásadní pro zrak, fungování imunity a dobrý stav kůže.
Obsah zeaxanthinu, významného anntioxidantu, který pomáhá chránit oči před poškozením modrým světlem a před věkem podmíněnou makulární degenerací, zvýšili na úroveň, která není pro salát obvyklá. Pokud jde o kyselinu askorbovou, čili vitamín C, který je nezbytný například pro imunitní systém nebo příjem železa, jeho obsah navýšili v salátu 6,9krát.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Gene-edited lettuce: A new approach to fighting micronutrient deficiencies
Zdroj: Gate2Biotech