Bezpečnost potravin

Editovaný salát nabízí vyšší obsah vitamínů a antioxidantů

Vydáno: 11. 3. 2025
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů.

Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu.

Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim umožnilo zvýšit obsah více různých nutričních látek v salátu současně namísto soustředění se na jedinou takovou látku.

Úpravou klíčových genů, které ovládají produkci vitamínů a antioxidantů, dokázali navýšit obsah beta karotenu v salátu 2,7krát, čímž podpořili jeho roli jako prekurzoru vitamínu A, který je zásadní pro zrak, fungování imunity a dobrý stav kůže.

Obsah zeaxanthinu, významného anntioxidantu, který pomáhá chránit oči před poškozením modrým světlem a před věkem podmíněnou makulární degenerací, zvýšili na úroveň, která není pro salát obvyklá. Pokud jde o kyselinu askorbovou, čili vitamín C, který je nezbytný například pro imunitní systém nebo příjem železa, jeho obsah navýšili v salátu 6,9krát.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Gene-edited lettuce: A new approach to fighting micronutrient deficiencies

Zdroj: Gate2Biotech