Bezpečnost potravin

Editovaný ječmen by mohl vylepšit výrobu piva

Vydáno: 19. 11. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Když zaprší na ječmen před sklizní, tak se farmáři občas setkávají s nežádoucím jevem – předčasným klíčením obilek ječmene. Naklíčený ječmen znamená finanční ztráty a je pro farmáře velkou komplikací, stejně jako pro zákazníky, včetně pivovarů. Klimatické změny situaci spíše zhoršují.

Kredit: Hiroshi Hisano / Okayama University.Problém s předčasným klíčením řeší odborníci na zemědělství. Postupně zjistili, že tomuto nežádoucímu klíčení je možné zabránit genetickou manipulací, která by prodloužila dormanci, tedy období klidu u obilek ječmene. Dlouhá dormance ale zároveň může komplikovat produkci sladu a také klíčení nové generace ječmene po vysetí. Proto je nutné při tvorbě kvalitních odrůd ječmene tyto faktory brát v úvahu a vyvážit je. Klasickým šlechtěním se toho dosahuje jen obtížně.

Tým odborníků, který vedl Hiroshi Hisano z japonské Okayama University, přichází s novým řešením letitého problému. Snažili se vytvořit perfektní, tj. vyvážený ječmen, pomocí genetického editoru CRISPR/Cas9. Jde o součást strategického úsilí přizpůsobovat plodiny probíhajícím změnám klimatu.

Hisano a spol. s pomocí genetického editoru cíleně změnili genom ječmene „Golden Promise“, aby nesl buď jednu či obě mutace qsd1 a qsd2 v příslušných genech Qsd1 a Qsd2, o nichž je známo, že ovlivňují dormanci. Následně pak ověřovali dormanci a klíčení u editovaného ječmene.

Jak uvádí Hisano, povedlo se jim editovat ječmen tak, že je odolný vůči předčasnému klíčení. Zároveň potvrdili, že genetickému pozadí dormance ještě příliš nerozumíme. Role genů Qsd1 a Qsd2 zůstává nejasná.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: New gene-edited barley that could improve beer (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech