Bezpečnost potravin

dTest: Test špaget 2024

Vydáno: 6. 8. 2024
Autor: dTest

Ilustrace: Grifart

Jste milovníci italské kuchyně? Pak pro vás možná neexistuje nic lákavějšího než talíř horkých špaget s lahodnou omáčkou. Test 24 balení těchto těstovin ukázal, že ať sáhnete po klasických semolinových, nebo bezlepkových, šlápnout vyloženě vedle byste neměli. Podle čeho tedy ikonickou italskou potravinu vybírat? Přečtěte si náš test.

K 17 balení semolinových špaget jsme přidali ještě sedmery jejich bezlepkové kolegyně. Test zahrnuje hodnocení textury, tedy pevnosti a lepkavosti, senzorické hodnocení, tedy ochutnávku, a také kontrolu obalu.

Od textury po ochutnávku

Detailní výsledky naleznete přímo v testu, nicméně už zde můžeme prozradit, že poměrně překvapivým zjištěním bylo, že senzoricky se některé bezlepkové špagety vyrovnaly těm klasickým, semolinovým.

Finální volba ideálních špaget však závisí na vašich individuálních preferencích a chuti. Pokud dáváte přednost tradiční chuti a pevné textuře, vybírejte mezi semolinovými špagetami z bronzových forem.

Semolinou se v těstovinové terminologii rozumí speciální krupice z tvrdé pšenice. Semolina je bohatá na lepek, a tak jsou těstoviny vyrobené z ní pevné a pružné a ideální pro uvaření al dente, tedy na skus.

Jde to i bez lepku

Pro ty, kteří se vyhýbají lepku, existuje mnoho chutných a kvalitních bezlepkových variant. Ty se obvykle vyrábějí z bezlepkových mouček, třeba rýžové, kukuřičné nebo pohankové. Náš test ukázal, že z hlediska texturních vlastností i výše zmíněného smyslového hlediska mohou tyto výrobky směle konkurovat „klasickým“ špagetám.

Test špaget 2024 byl publikován v časopise dTest 8/2024.

Zdroj: dTest