dTest: Test grilovacích klobás 2023
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test grilovacích klobás 2023“ v červencovém čísle časopisu dTest.
Na gril se hodí kromě masa, zeleniny či sýra i uzeniny. Mezi ně se řadí i oblíbené klobásy, jejichž kvalitu jsme se rozhodli prověřit. Do laboratoře jsme poslali 13 výrobků a zjišťovali, jak jsou na tom s obsahem masa, soli či tuku. Neopomněli jsme ani senzorické hodnocení. Jedny klobásy příliš nepřesvědčily svými smyslovými kvalitami, další pak neobstály z hlediska dodržení deklarovaného obsahu tuku.
Na test špekáčků, který jsme zveřejnili v červnu (dTest 6/2023), jsme tentokrát navázali grilovacími klobásami. Do testu jsme zařadili ty klasické i norimberské. To je chráněné označení, které dotyčné výrobky zavazuje k dodržení určitého obsahu masa (minimálně 75 %), svalových bílkovin (minimálně 12 %) a tuku (maximálně 35 %) a také místa výroby.
Zajímavé je, že oproti těm norimberským například klobásy nesoucí pojmenování bavorské nemusejí splňovat jakékoliv požadavky a navzdory názvu odkazujícímu k části Německa se mohou docela dobře vyrábět třeba i v jihočeské Sušici.
Volné ruce pro výrobce
Výrobci grilovacích klobásek – vyjma těch výše zmíněných norimberských – mají poměrně volné ruce. Ve srovnání s jinými masnými výrobky, jejichž složení jasně definuje vyhláška (řeč je třeba o již zmíněných špekáčcích nebo třeba vídeňských párcích), nemají totiž klobásy přesně stanovené žádné parametry.
Aniž bychom prozatím sdělovali výsledky, můžeme o testovaných výrobcích prozradit alespoň něco. Mezi testovanými produkty nechyběly klobásy z běžných řetězců Albert, Lidl, Tesco či Billa, ale i mnohé další.
Všechny klobásy zastoupené v testu slibují přítomnost 75 až 95 % masa a 14 až 32 % tuku. A protože právě obsah masa a také jeho kvalitu považujeme za pro spotřebitele nejdůležitější informaci, má tato zkouška v našem hodnocení nejvyšší váhu. Které klobásy obsahují nejvíce masa a naopak nejvíce tuku a u kterých deklarace neodpovídá naměřeným hodnotám, se dozvíte přímo v testu.
Tématu grilování se v dTestu věnujeme dlouhodobě. Publikovali jsme již řadu testů, které s ním souvisejí. Jednalo se například o:
Zdroj: dTest