Doporučení pro sběr a konzumaci hub
Francouzský úřad pro potraviny vydal doporučení pro sběr a konzumaci hub.
Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES) vydal doporučení pro sběr a konzumaci hub, z důvodu každoročně se opakujících otrav, způsobených konzumací hub nasbíraných v lese.
Doporučení pro houbaře, prevence před otravou způsobenou konzumací hub:
• Nikdy nesbírejte houby, pokud máte sebemenší pochybnosti o jejich čerstvosti nebo si nejste zcela jisti jejich druhem. Některé velmi jedovaté houby se podobají jedlým druhům.
• Sbírejte pouze čerstvé houby a sbírejte je celé (klobouk i třeň) z důvodu správné identifikace.
• Vyhněte se houbaření v blízkosti silnic, průmyslových pozemků a skládek, protože houby mohou absorbovat velké množství znečišťujících látek.
• Jednotlivé houby se snažte mít v košíku odděleně (hlavně neurčené druhy), nikdy nenoste houby v plastovém sáčku, protože se mohou velice rychle zkazit.
• Oddělujte pečlivě houby, které jste správně určili podle druhu od ostatních, protože i jediná jedovatá houba může kontaminovat ostatní.
• Důkladně si umyjte ruce po příchodu ze sběru hub nebo po manipulaci s houbami.
• Nejezte nasbírané houby, dokud si nejste jisti správným určením druhů, případně si houby nechte zkontrolovat odborníkem.
• Houby skladujte správně v chladničce a snězte je nejpozději do dvou dnů od jejich nasbírání.
• Nikdy nejezte volně rostoucí houby v syrovém stavu, a také je nejezte ve velkých množstvích. Nejlepší je jíst malá množství hub, průběžně v čase (ne často za sebou). Houby vždy důkladně vařte.
Obecně platí: v případě jakýchkoli pochybností – houby vyhoďte!
Co dělat, když dojde k otravě?
Otravy houbami mohou mít vážný dopad na zdraví, mohou zahrnovat těžké zažívací poruchy, problémy s ledvinami, poškození jater, které může vyžadovat transplantaci; dokonce mohou způsobit i smrt.
Pokud se jeden nebo více charakteristických příznaků objeví po jídle obsahujícím houby nasbírané v přírodě (třes, závratě, problémy se zrakem, halucinace, žaludeční nevolnost, zvracení, atd.), okamžitě volejte zdravotnickou záchrannou službu.
Symptomy se nejčastěji objeví do 12 hodin po konzumaci hub, ale v některých případech může dojít k otravě i později.
Důležité je zdravotníkům nahlásit dobu, kdy jste konzumovali jídlo z hub a dobu, kdy se se začaly objevovat první příznaky otravy. Také je důležité, abyste uchovali veškeré zbylé houby pro účely identifikace.
Zdroj: ANSES: „Autumn is here, and with it comes mushroom foraging: our recommendations to avoid poisoning incidents„