Doporučení pro provozovatele potravinářských podniků tzv. uzavřeného stravování v souvislosti s pandemií koronaviru
Doporučení HSHMP
Vzhledem k známým způsobům, kterým se šíří koronavirus (SARS-CoV-2), tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal, Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) doporučuje provozovatelům potravinářských podniků provozujícím stravovací službu – tzv. uzavřené stravování (stravování zaměstnanců všech typů – sociální a zdravotnické služby, vězeňské stravování) – v návaznosti na doporučení HSHMP ze dne 14. 3. 2020 – přijmout následující opatření:
1/ |
Vyloučit strávníky z řad veřejnosti vhodnou formou informace (vývěska, rozhlas, personál u vstupu, uzavření vstupu pro veřejnost v případě oddělených vstupů pro zaměstnance a veřejnost). |
2/ |
Zajistit možnosti dezinfekce rukou pro strávníky u vstupu do provozovny. |
3/ |
Snížit počet strávníků v jeden časový interval v odbytové části provozovny u výdejní linky a v užších částech (prodloužení výdejní doby, časový harmonogram výdeje podle organizačních jednotek, omezení počtu vstupujících strávníků, dodržování odstupů min. 2 m, snížení počtu výdejních pozic jednotlivých druhů pokrmů i za cenu menší nabídky pokrmů, změna prostorového uspořádání). |
4/ |
Snížit počet strávníků ve frontě před provozovnou (prodloužení výdejní doby, časový harmonogram výdeje podle organizačních jednotek, upozornění na dodržování odstupů ve frontě min. 2 m). |
5/ |
Omezit samoobslužný odběr příborů nebo zajistit stálý dohled poučeného personálu. |
6/ |
Zrušit nebo omezit samoobslužný prodej všech druhů pokrmů a nebalených potravin, zejména neporcovaných (polévky, salátové bary, nebalené pečivo, cukrářské výrobky), případně zavést stálý dohled poučeného personálu. |
7/ |
V případě zachování samoobslužných forem prodeje zajistit dostatek jednorázových pomůcek pro manipulaci s nebalenými potravinami, zvýšit frekvenci výměny pomůcek pro samoobslužný prodej pro opakované použití (naběračky, kleště, vidličky, lopatky) používaný strávníky. |
8/ |
Zrušit vydej pokrmů do vlastních přinesených nádob (v případě potřeby nahradit jednorázovými obaly). |
9/ |
Striktně dodržet oddělenou manipulaci s použitým stolním nádobím včetně personálního zajištění od ostatních činností. |
10/ |
Další informace můžete nalézt v Doporučení HSHMP pro provozovatele potravinářských podniků ze dne 14. 3. 2020 na webových stránkách HSHMP, na webových stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz nebo Ministerstva zdravotnictví ČR https://koronavirus.mzcr.cz/ . |
V Praze 17.3.2020
Hygienická stanice hlavního města Prahy