Bezpečnost potravin

Doporučení Potravinářské inspekce k zacházení s potravinami v zatopených oblastech

Vydáno: 16. 9. 2024
Autor: SZPI

Foto: Shutterstock

V souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak poškozeny v souvislosti s povodní:

  • Je nezbytné vycházet ze skutečnosti, že povodňová voda představuje diametrálně odlišný stupeň rizika než voda z veřejné vodovodní sítě. Při nekontrolovaném průtoku krajinou přichází povodňová voda do styku s množstvím zdraví ohrožujících látek například z kanalizace, čističek odpadních vod, průmyslové výroby a dalších zdrojů s vysokým rizikem mikrobiální nebo chemické kontaminace.
  • Spotřebitelé by v žádném případě neměli konzumovat potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, zejména potraviny nebalené nebo rozbalené.
  • Za bezpečné nelze považovat ani hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření.
  • Dále je potřeba vyvarovat se konzumace potravin, kde došlo k senzorickým změnám – zejména v chuti, vůni a barvě.
  • Vzhledem k přerušení dodávek elektrické energie bezpečnost nelze garantovat u chlazených potravin – jde zejména o masné a mléčné výrobky, které byly vystaveny teplotám nad šest stupňů Celsia po dobu delší než čtyři hodiny. U mražených potravin nelze zaručit bezpečnost, pokud se ocitnou mimo požadovaný teplotní rozsah na dobu delší než dvě hodiny.
  • Za rizikové je nutné považovat i zasažené zemědělské plodiny na polích, záhonech nebo sadech, ať již v soukromých zahradách nebo v zemědělské velkovýrobě.
  • I potraviny, které nepřišly do přímého styku s povodňovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
  • Provozovatelům potravinářských podniků – výrobcům i prodejcům – SZPI důrazně doporučuje zlikvidovat všechny zaplavené potraviny bez výjimky.
  • Potravinářská inspekce zároveň nabízí součinnost všem provozovatelům potravinářských podniků registrovaných u SZPI, a to zejména v oblasti dokumentace způsobených škod a návrhu účinných a bezpečných řešení vzniklých situací.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj: SZPI