Bezpečnost potravin

Doporučení hygieniků spojená se začátkem školního roku

Vydáno: 10. 9. 2018
Autor: HSHMP

HSHMP radí nejen s přípravou zdravých svačin.

Začátek školního roku je vždy obdobím velkých změn a shonu pro děti, rodiče, ale i další skupiny obyvatel. Plynou z toho i určitá rizika, například v dopravě. Mnozí rodiče stojí před dilematem, jakou aktovku koupit svým dětem nebo řeší otázku přípravy svačin. Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) proto přináší několik užitečných doporučení a rad, která mohou usnadnit řešení nastíněných otázek.

Jak na správnou a zdravou svačinu?  
Drobným, ale každodenním úkolem rodičů je připravovat dětem takové svačiny a nápoje, které jim dodají dostatek energie a živin a přitom nebudou zdrojem „prázdných“ kalorií. Svačiny, které budou svým složením pestré, budou dětem chutnat a zároveň je nenásilně povedou ke zdravému stravování a zdravé životosprávě. Svačiny, ve kterých bude vždy zastoupeno ovoce nebo zelenina, bílkoviny a komplexní sacharidy.  
Rádcem a užitečným pomocníkem může být v tomto případě další zajímavá brožura připravená kolektivem pracovníků Státního zdravotního ústavu „Zdravá školní svačina aneb  uzdravme svůj školní automat i bufet“ – ke stažení ZDE (pdf; 2,41 MB). HSHMP rodičům doporučuje se s obsahem brožury detailně seznámit. 
Celý článek HSHMP včetně dopručení jak zvýšit bezpečnost dětí v dopravním provozu a jak vybrat správnou školní aktovku: „Doporučení hygieniků spojená se začátkem školního roku“ 

Foto: Shutterstock

HSHMP přeje dětem, rodičům, učitelům, ředitelům a dalším zaměstnancům škol v Praze úspěšné zvládnutí shonů začátku školního roku. Věříme, že výše uváděná doporučení HSHMP přispějí ke zmírnění starostí, které s tímto obdobím souvisejí.

 

V Praze 10. 9. 2018  

MUDr. Danuše Antošová

Kancelář ředitele HSHMP  
Mgr. Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí
 
Zdroj: HSHMP