Doporučení: covid-19 a mytí stolního nádobí – potravinářské podniky – stravovací služby
Doporučení HSHMP
Ilustrace: Grifart
Vzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných kelímků v provozovnách stravovacích služeb a jejich zahrádkách, připomíná Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provozovatelům potravinářských podniků provozujícím stravovací službu povinnost dodržovat zásady správného a řádného mytí nápojového skla a stolního nádobí a nedoporučuje používání tzv. vratných kelímků:
Mytí stolního nádobí včetně skla v profesionálních zařízeních | DOPORUČOVÁNO za podmínek: mycí teploty nejméně 55 st. C, teplota oplachové vody nejméně 80 st. C, dodržení délky mycího cyklu |
Ruční mytí |
musí být vytvořeny podmínky pro manipulaci s použitým a čistým nádobím, mýt pouze v teplé vodě za co nejvyšší teploty se saponátem, omývat mechanicky a důkladně (ne jen vypláchnout) a následně opláchnout nejlépe tekoucí horkou vodou |
Mytí skla v tzv. spulboy | musí být vytvořeny podmínky pro manipulaci s použitým a čistým nádobím, nutné je používání dezinfekčních roztoků s virucidními účinky a s následným důkladným oplachem tekoucí čistou pitnou vodou |
Používání tzv. vratných kelímků (určených pro opakované použití) HSHMP nedoporučuje z následujících důvodů:
► |
Opakované působení horké vody a dezinfekčních roztoků může ve zvýšené míře narušovat povrchy zejména plastového nádobí, což může ve svém důsledku ovlivňovat čistitelnost tohoto plastového nádobí a tím zvyšovat riziko přenosu koronaviru, a to i z hlediska současné znalosti o přežívání koronaviru na plastových površích. Při případném poškození povrchu plastového nádobí není zajištěna ani inertnost nádobí a neuvolňování látek z těchto plastů do podávaných pokrmů včetně nápojů. |
► |
Také další manipulace s použitými plastovými kelímky nebo i stolním nádobím včetně skla a v prostorech stánků, či malých provozoven stravovacích služeb je problematická z prostorových důvodů. Obvykle nelze zajistit správné a důkladné mytí použitého stolního nádobí včetně manipulace s čistým a znečištěným nádobím, včetně dodržování zásad osobní hygieny, tj. mytí rukou po jakémkoli znečištění v tekoucí teplé vodě. Používání jednorázových rukavic toto mytí nenahrazuje a zvyšuje riziko přenosu nejen koronaviru, ale i dalších onemocnění. |
FOTO: ilustrační obrázek
V Praze 17.8.2020
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP
Zdroj: HSHMP