Čokoláda z celého plodu kakaovníku nabízí zdravější pochoutku
Badatelé švýcarského ETH Zurich spojili síly s potravinářským průmyslem a přicházejí s čokoládou z celého plodu kakaovníku. Taková čokoláda navyšuje hodnotu produkce farmářů a je také zdravější.
Pro mnoho lidí je čokoláda sladkým pokušením. Její hlavní složkou je hmota z kakaových bobů a kakaové máslo, extrahované rovněž z bobů kakaovníku. Méně známé ale je, že plod kakaovníku obsahuje další cenné živiny, které doposud nebyly příliš využívány.
Tým ETH Zurich a potravinářů zkoumal možnosti maximálního využití plodů kakaovníku, které by zvýšilo zisk z pěstování této tropické plodiny a současně vedlo ke zdravějšímu typu čokolády.
Na projektu Innosuisse se podílel výzkumný tým, který vedl Erich Windhab, pak také startup Koa, který se věnuje udržitelnému pěstování kakaovníků a švýcarský výrobce čokolády Felchlin. Z jejich spolupráce nakonec vzešel recept na čokoládu z plodu kakaovníku.
Drobní farmáři takový vývoj nepochybně uvítají. Mohou více diverzifikovat své produkty a využití více částí rostlin kakaovníku jim zvýší příjem z pěstování kakaa. Pokud se většina plodu kakaovníku využije na výrobu zmíněné čokolády, zbude jen slupka, která se tradičně využívá jako palivo nebo ke kompostování.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Kim Mishra
Více informací naleznete zde: Chocolate that harnesses the full potential of the cocoa fruit (phys.org)
Zdroj: Gate2Biotech