Bezpečnost potravin

Co jsou nové potraviny?

Vydáno: 22. 1. 2021
Autor: KM EFSA

Úřad EFSA zveřejnil informační video o nových potravinách.

V Evropské Unii se termínem NOVÉ POTRAVINY označují potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997, tedy datem, kdy vstoupilo v platnost nařízení EP a R (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravy.

Všechny nové potraviny (dříve potraviny nového typu, anglicky novel food) musí projít hodnocením bezpečnosti. Jedná se tedy především o potraviny nově vyvinuté či vyrobené novou technologií nebo novým technologickým procesem, ale také potraviny, které jsou tradičně konzumovány mimo státy Evropské unie. Před tím, než budou potraviny ze třetích zemí na trhu EU, musí být ověřena jejich bezpečná konzumace po dobu minimálně 25 let.

Během celé historie lidé přidávali nové potraviny do svých jídelníčků. Plodiny, které jsou dnes základními prvky v naší stravě, mají často původ až na jiném kontinentě. Kukuřice, rajčata a například brambory pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Rýže pochází z Asie a v případě kávy je původním regionem Východní Afrika. Seznam potravin, které tehdy byly nové a dnes jsou běžně konzumovány, se stal téměř nekonečným. Potraviny, které se dostaly do Evropy v nedávné době, jsou například semena chia (Salvia hispanica), quinoa (Chenopodium quinoa) a plody stromu Baobabu prstnatého (Adansonia Digitata).

Vědecký pracovník EFSA Wolfgang Gelbmann popisuje problematiku nových potravin v následujícím videu: https://www.youtube.com/watch?v=yyySfT4_1Ss.

Titulky k videu jsou dostupné v angličtině, francouzštině, němčině a italštině.

Úkolem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je provádět vědecká hodnocení rizik nových potravin, včetně tradičních potravin ze třetích zemí před jejich uvedením na trh v členských státech Evropské unie. Pro Českou republiku je kompetentním úřadem pro nové potraviny Ministerstvo zemědělství ČR.  

Zdroj: EFSA

 

Více informací o nových potravinách v českém jazyce naleznete na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz: