Bezpečnost potravin

Chytrá půda zařídí větší biomasu plodin při nižší spotřebě vody

Vydáno: 24. 7. 2024
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Při zajišťování dostatečného množství potravin pro lidstvo je v dnešní době výzvou především dostupnost vody a hnojiv. Badatelé americké University of Texas at Austin vyvinuli „chytrou půdu,“ která lépe hospodaří s vodou a živinami. V experimentech dramaticky zlepšuje růst plodin a za současného podstatného snížení spotřeby vody.

Tato půda je „chytrá“ kvůli tomu, že obsahuje speciální hydrogel. Díky své struktuře v noci pohlcuje vodu ze vzdušné vlhkosti a během dne ji zase uvolňuje, aby byla k dispozici kořenovému systému rostliny. Hydrogel rovněž obsahuje chlorid vápenatý a průběžně uvolňuje do půdy vápník.

Badatelé otestovali svou chytrou půdu v sérii laboratorních experimentů. Pěstovali rostliny v 10 gramech půdy, která v některých případech obsahovala 0,1 gramu hydrogelu. Simulovali cyklus dnes a noci s různou teplotou a různou relativní vlhkostí vzduchu.

Experimenty ukázaly, že rostliny rostoucí v půdě s hydrogelem měly oproti kontrolní skupině podstatně větší lodyhu. Přitom toho dosáhly při spotřebě vody, která byla ve srovnání s kontrolní skupinou nižší o 40 procent.

Jak říká vedoucí týmu Guihua Yu, na potravinovou bezpečnost v dnešním světě nepříznivě působí narůstající nedostatek vody společně se stále ještě rostoucí populací. Jejich hydrogel představuje slibné řešení klíčových problémů soudobé výroby potravin a směřuje k modernímu udržitelnému zemědělství.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: „Smart soil“ grows 138% bigger crops using 40% less water (newatlas.com)

Zdroj obrázku: University of Texas at Austin.


Zdroj: Gate2Biotech