Chlazené kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu
Tisková zpráva SVS ze dne 16. 6. 2015.
Praha 15. června 2015 – Zásilka tří tun chlazeného kuřecího masa z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu. Státní veterinární správa zároveň vložila informaci do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva).
Přestože vzhledem k datu spotřeby (7. června 2015) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.
Identifikace výrobku:
Název: Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež
(Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A- 86520, Kurča chladené, čerstvá hydina)
Číslo šarže (shodné s datem porážky):
3. 6. 2015
Datum spotřeby: 7. 6. 2015
Výrobce: TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod
Lasem 79, Polska
Původ zboží: Polsko
Identifikační číslo výrobce: PL 24153902 WE
Zásilka byla distribuována výhradně v České republice mimo jiné prostřednictvím řetězců COOP, Tesco, společností MP Krásno a četných drobných odběratelů, a to v různé formě porcované na díly jako: kuřecí prsní řízky chlazené, kuřecí křídla chlazená, kuřecí stehna chlazená, kuřecí čtvrtky chlazené, kuřecí steaky chlazené a kuřecí ořez chlazený.
Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje.
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS