České pivo jako tekutý chléb
Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 6/2020
Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „České pivo jako tekutý chléb“ v časopise Výživa a potraviny 6/2020 a také ho zveřejnila na svých webových stránkách.
Abstrakt
Výroba a konzumace piva a chleba má dlouhou historii a důležité postavení ve výživě od starověku dodnes. Když srovnáme chléb a pivo z hlediska výživy, nacházíme řadu podobností, ale i rozdílů. Kromě faktu, že pivo obsahuje alkohol, je pivo i bohatým zdrojem draslíku a má i nízký obsah sodíku. Pivo je i nejbohatším zdrojem biologicky dostupného křemíku a velmi bohatým zdrojem polyfenolů a dalších přírodních antioxidantů. Pivo rovněž obsahuje dostatek rozpustné ječné vlákniny. Zdrojem dalších biologicky aktivních látek piva je chmel, který propůjčuje pivu nejen aroma a hořkost, ale i schopnost piva rychle zahnat žízeň. Řada látek chmele má mírné antibiotické vlastnosti, a zároveň přispívají ke zvýšené hladině estrogenních hormonů, prospěšných především u žen v menopauze. Pochopitelně tyto zdraví prospěšné účinky nastávají jen při střídmém pití piva.
Autor článku: Prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc., Ústav biotechnologie,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha
Zdroj: Společnost pro výživu