Červené citrony
Informace organizace BIOTRIN ze dne 17. 3. 2016.
Vědci na Floridě vytvořili geneticky modifikované (dále GM) citrony, které jsou zdravější – mají antioxidační účinky podobně jako červené víno. S vínem mají společnou i červenou barvu. To vše díky nově obsaženým antokyanům.
Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, jež v závislosti na pH vytvářejí červený, fialový nebo modrý odstín. Patří do skupiny flavonoidů, látek s antioxidačními účinky proti volným radikálům – napomáhají obraně organizmu vůči kardiovaskulárním, nádorovým a neurodegenerativním onemocněním. Mají i preventivní účinek proti obezitě nebo diabetu. Pozitivní účinky antokyanů jsou známé právě u konzumace zmiňovaného červeného vína.
GM citrusy se podařilo vytvořit ve výzkumném centru floridské univerzity – UF Citrus Research and Education Center, kde pro jejich vývoj použili geny z červeného grepu „Ruby Seedless“ a krvavě zbarveného pomeranče „Moro“. GM citrusy obsahují protein, který vyvolává biosyntézu antokyanu, a tím i vývoj řady odstínů barev dužniny od tmavě červené po fialovou.
Cílem výzkumu od počátku bylo vyvinout alternativní rostlinný systém s výhodami pro spotřebitele. Kromě změny barvy plodu se však mění i barva listů, stonků a květů, a druhotně tak mohou tyto GM citrusy nalézt využití i v zahradnictví jako okrasné rostliny.
Zdroj: https://news.ifas.ufl.edu/2016/01/purple-limes-and-blood-oranges-could-be-next-for-florida-citrus/
Převzato z: BIOTRIN