Bezpečnost potravin

Celostátní odborná konference „Sladká oslava aneb 30 let FZV“, IKEM, 16. 10. 2024

Vydáno: 23. 8. 2024
Autor: Fórum zdravé výživy

Foto: Shutterstock

Ve středu 16. 10. 2024 se uskuteční další ročník Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “Sladká oslava aneb 30 let FZV”. Konference se uskuteční tradičně v IKEM a tradiční zůstávají také organizátoři, kterými jsou Fórum zdravé výživy, z., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Letos slaví Fórum zdravé výživy své třicetileté fungování, téma tedy bude pro oslavy typické – cukr. A nejen cukr, ale také jeho alternativy, sladidla a sacharidy obecně. Téma budeme řešit z různých úhlů pohledu, od vědeckých poznatků, přes působení sacharidů a cukru na lidský organizmus, až po praktické rady. Zaměříme se také na specifické skupiny, kde se problematika cukru a sacharidů často diskutuje, jako jsou děti nebo sportovci. Nevynecháme ani aktuální téma umělé inteligence. Věnovat se budeme otázce populárních nízkosacharidových diet či cukru jako součásti pitného režimu. Věříme, že neméně zajímavá budou sdělení týkající se různých variant, alternativ či náhražek cukru, v jídelníčcích populace často preferovaných, s diskusí k nim.

Odborná sdělení přednesou zástupci organizátorů i další přední odborníci v daném oboru: Prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., Doc. Ing. Jiří Brát, CSc., Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Bc. Martina Krejčí, PhDr. Tamara Starnovská, Mgr. Jitka Tomešová, Dis., RNDr. Pavel Suchánek, DiS. a Věra Boháčová, DiS.

Věříme, že Vás témata zaujala a budeme se těšit na Vaši účast!

Datum a místo konání:
16. října 2024; 9:00 – 16:05 hodin (dle programu);
IKEM, Vídeňská 1958/9, 140 21 Praha, Kongresový sál

Určena pro:
nelékařské zdravotnické profese podle zákona 96/2004, vyučujícím a studentům odpovídajících oborů a všem zájemcům o problematiku.

Program konference:
Program ke stažení najdete zde.

  • 8:00 – 9:00 Prezence
  • 9:00 – 9:20 Zahájení konference
  • 9:20 – 9:55 Jak fruktóza a játra ničí cévy a srdce
    Prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., IKEM, FZV
  • 9:55 – 10:15 Fruktóza – překvapivé výsledky z experimentu
    Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., IKEM, FZV
  • 10:15 – 10:50 Co dělají sacharidy (a cukr) se střevní mikrobiotou
    Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., 3.LF UK Praha, FTN, FZV
  • 10:50 – 11:15 Přestávka
  • 11:15 – 11:50 AI o jednoduchých sacharidech bez emocí
    Doc. Ing. Jiří Brát, CSc., VŠCHT Praha
  • 11:50 – 12:25 Slazení bez cukru – výhra pro naše zdraví?
    Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT Praha, SPV, FZV
  • 12:25 – 13:00 Když se sladí nejen cukrem
    Bc. Martina Krejčí, studentka, 1. LF UK Praha a ČZU Praha
  • 13:00 – 13:45 Oběd
  • 13:45 – 14:20 Nízkosacharidová strava – včera, dnes a zítra
    PhDr. Tamara Starnovská, Sekce VNP, FZV
  • 14:20 – 14:55 Čím dětem osladit život
    Mgr. Jitka Tomešová, DiS., Institut dietologie a výživy, Přírodovědecká fakulta UK Praha
  • 14:55 – 15:30 Sacharidy (a cukr) a sportující
    RNDr. Pavel Suchánek, DiS., FitBee, FZV
  • 15:30 – 16:05 Cukr v pitném režimu
    Věra Boháčová, DiS., Sekce VNP, FZV
  • 16:05 Závěr, zakončení konference

Účastnické poplatky:
studenti: 650,- Kč
členové Sekce výživy a nutriční péče, z. s.: 650,- Kč
ostatní: 1100,- Kč
!!!pozn: při platbě (č. ú: 659167001/5500) prosím uveďte celé Vaše jméno ve zprávě pro příjemce. Platba na místě není možná!!!

Termín pro zaslání platby na účet:
do 9. 10. 2024, po tomto datu bude řešeno individuálně.
Formulář k přihlášení na Celostátní odbornou konferenci 2024

Zdroj: Fórum zdravé výživy