Bezpečnost potravin

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko

Vydáno: 20. 2. 2023
Autor: KM EFSA

Podle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.


Zdroj: Shutterstock

Měď je základní mikroživinou pro všechny živé organismy včetně člověka. Příliš mnoho nebo příliš málo mědi ve stravě může vést k zdravotním problémům. Měď je přirozeně přítomna v mnoha potravinách a do potravinového řetězce se dostává také v důsledku použití v organických i konvenčních pesticidech, krmivech a potravinářských přídatných látkách i jako živina v obohacených potravinách a potravinových doplňcích.

Nadměrné zadržování mědi v těle může být v průběhu času pro člověka toxické, postižena jsou zejména játra. Vědecký výbor úřadu EFSA dospěl k závěru, že při příjmu do 5 mg denně se nepředpokládá zadržování mědi, a stanovil přijatelný denní příjem (bezpečnou úroveň) 0,07 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti pro dospělou populaci. V návaznosti na to stanoví odborníci na výživu úřadu EFSA akceptovatelný příjem i pro mladší věkové skupiny.

Odborníci EFSA poprvé u této látky určili expozici ze všech dietárních i nedietárních zdrojů. K příjmu mědi významně přispívají přirozeně se vyskytující základní hladiny mědi v potravinách a složkách potravin a dlouhodobé používání měděného nádobí a měděných trubek. Přispění pesticidů, potravinářských a krmných aditiv nebo hnojiv je však zanedbatelné.

Kojenecká a pokračovací výživa se významně podílí na dietární expozici mědi u kojenců a batolat. Nepříznivé účinky expozice mědi u dětí se však neočekávají vzhledem k vyšším nárokům dětí na živiny potřebné pro růst.

V předchozím hodnocení se odborníci EFSA věnovali nedostatku mědi a adekvátnímu příjmu pro všechny věkové skupiny.

Vědecké práce:

 

Více informací:

 

Zdroj: EFSA