Bezpečnost potravin

Časté a důkladné kontroly fungují, ceny některých potravin klesly. Ministerstvo zemědělství pokračuje v tažení proti vysokým cenám

Vydáno: 13. 4. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství

Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Výsledky intenzivních kontrol nad všemi, kteří se podílejí na výrobě potravin, se začínají projevovat. Například ceny másla nebo vajec už v poslední době klesly. Na kontrolách celého potravinového řetězce spolupracují dozorové orgány více resortů. Zvýšený dohled nad trhem navrhlo Ministerstvo zemědělství (MZe), kvůli tomu vznikla a dnes se podruhé sešla speciální meziresortní pracovní skupina.

Jen za poslední dva týdny udělala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (spadá pod MZe) a Česká obchodní inspekce (spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu) 252 společných cílených kontrol. U tří čtvrtin z těchto speciálně zaměřených kontrol zjistily porušení právních předpisů. Tlak, který kontroly vyvolaly na potravinovém trhu, přinesl konkrétní výsledky.

„Máslo v prosinci stálo průměrně 54 korun, čerstvá březnová data ukazují pokles průměrné ceny o 11 korun, v akci se přitom dá máslo koupit i za necelých 30 korun. V polovině března klesla také průměrná cena vajec, i když zatím jen o desítky haléřů. Přestože ještě koncem ledna se v médiích strašilo, že o Velikonocích se bude vejce prodávat za 10 korun, ve skutečnosti se dalo minulý týden sehnat i za 3 nebo 4 koruny. Proto budeme ve spolupráci s ostatními resorty ve speciálně zaměřených kontrolách pokračovat. Když stát nepřipustí zneužití situace a důsledně dohlíží na dodržování pravidel, tak na trh vrací zdravé konkurenční prostředí,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Kontroly se zaměřují na celý potravinový trh, nejvíce podnětů spotřebitelů přichází na chování obchodníků. Pracovní skupina řeší například také ceny pečiva a mléčných výrobků. V porovnání s polovinou loňského roku totiž klesla cena obilí i energií, pečivo ale nezlevňuje.

„Vyžádáme si detailní informace, abychom zjistili, proč se ceny pečiva navzdory klesajícím nákladům nesnižují. Podobná situace je u mléčných výrobků, kde jsou sice ceny například u másla, sýru eidam nebo bílého jogurtu nižší, jinde ale stagnují či dokonce rostou, jako třeba u plnotučného i polotučného mléka,“ řekl ministr Nekula.

Podle ministra Nekuly výsledky společných kontrol potvrdily, že zde stále existuje prostor pro snížení obchodních přirážek, protože někteří podnikatelé zkoušejí ceny nadsadit na maximum, a otestovat tak, kolik zákazníci ještě vydrží.

Členové meziresortní skupiny budou pokračovat v analýze nákladů a koncových cen u dalších základních potravin. Na konec dubna MZe připravuje také jednání u kulatého stolu k tématu jablek, na které pozve pěstitele, zpracovatele i obchodníky.

Pracovní skupina k vysokým cenám potravin se poprvé sešla z iniciativy ministra zemědělství Zdeňka Nekuly letos 21. března. Jejími stálými členy jsou zástupci MZe, Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády. Skupina se zabývá analýzou aktuálních dat k cenám potravin, kompetencemi dozorových orgánů a jejich společným postupem při kontrolních akcích.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: Ministerstvo zemědělství