Bezpečnost potravin

Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C i vlákniny

Vydáno: 21. 2. 2022
Autor: dTest

Informace spotřebitelské organizace dTest

dTestV zimě, kdy je k dostání méně čerstvého ovoce a zeleniny, může tělo získat část denní dávky vitamínu C z brambor, upozornila slovinská spotřebitelská organizace ZPS.

Brambory jsou sice škrobová potravina, ale dodávají organismu i řadu dalších látek. Jedna porce o váze 150–180 g obsahuje v průměru 10 mg vitamínu C, tedy 12 % doporučené denní dávky. Samozřejmě není třeba sníst přes kilogram brambor denně, do těla se vitamin C dostává i z dalších potravin.

Je však možné nahradit bramborami například těstoviny, které vitamíny neobsahují. Snížíte tím energetický obsah pokrmu zhruba na polovinu. V porci brambor jsou kromě škrobu také 3 g vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti a podporuje trávení. Nejvíce vlákniny vám dodají vychladlé vařené brambory, protože obsahují tzv. rezistentní škrob. Užitečný je rovněž draslík, který podporuje správnou funkci svalů a pomáhá regulovat krevní tlak. Blahodárný je také obsah kyseliny listové, vitamínu B6 či K1.

Brambory jsou tedy nejen vhodnou součástí pestré stravy, ale prospívají zdraví. Lze je připravit na mnoho způsobů, o čemž svědčí i česká kuchyně.

Zdroj: dTest


Foto: Shutterstock