Biorafinace zařídí, aby byla tráva stravitelná pro prasata, kuřata a ryby
Tráva je v dnešní době především zdrojem potravy pro skot a další přežvýkavce. Tito živočichové mají vícenásobné žaludky, které jim pomáhají strávit jinak velmi odolný rostlinný materiál.
Další možností je zpracovat trávu procesem biorafinace. Rostlinný materiál projde lisem, který uvolní kapalný obsah biomasy s cennými látkami. Díky tomu je možné koncentrovat proteiny z travní biomasy a vyrobit produkt, který je stravitelný i pro živočichy s jednoduchými žaludky, jako je drůbež, prasata nebo ryby.
Badatelé Norsk institutt for bioekonomi (NIBIO) nedávno otevřeli v Norsku pilotní provoz pro biorafinaci biomasy na experimentální farmě Tuv ve Steinkjeru.
Jak uvádí Audun Korsaeth z institutu NIBIO, přes 50 procent zemědělské produkce Norska představuje tráva. Také mají u svého rozsáhlého pobřeží ohromné porosty řas, které obsahují přes 30 procent proteinů.
NIBIO chce v budoucnu v biorafinerii zpracovávat obě tyto obnovitelné suroviny. Kombinace trávy a chaluh by měla zajistit provoz biorafinerie v průběhu celého roku.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Biorefining process could make grass digestible for pigs, chickens, and fish
Zdroj: Gate2Biotech