Belgická kuchyně
Společnost pro výživu publikovala článek „Belgická kuchyně“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 3/2024„.
Belgie má výtečnou kuchyni a vysokou úroveň gastronomie, kvalita pokrmů odpovídá surovinám, které zdejší zemědělství produkuje. Belgická kuchyně je ovlivněna německou, francouzskou a nizozemskou kuchyní. Mezi používané ingredience patří brambory, pórek, chřest, máslo, mléčné výrobky, maso, ryby nebo krevety. K belgické kuchyni patří především maso v minutkové podobě. Za belgický národní pokrm jsou považovány hranolky. Belgie je podobně jako Švýcarsko proslulá výrobou kvalitní čokolády. Nejoblíbenější formou čokoládového výrobku v Belgii je pralinka, která se stala celosvětově známým pojmem. Podobnou tradici mají vafle, belgický vynález a národní pokrm. Velkou popularitu má rovněž výroba piva, která se dostala i na seznam kulturního světového dědictví UNESCO.
- Celý článek „Belgická kuchyně“ (PDF)
Autorka: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
AMBIS vysoká škola, a. s., Katedra marketingu a cestovního ruchu
Zdroj: Společnost pro výživu