Balení ovoce a zeleniny
Autorský článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 1/2022.
Společnost pro výživu publikovala autorský článek „Balení ovoce a zeleniny“, který je součástí obsahu časopisu Výživa a potraviny 1/2022.
Abstrakt
Potraviny jsou baleny z několika důvodů: kvůli ochraně před znehodnocením, snazší manipulaci a předání informací o produktu zákazníkovi. To platí i pro ovoce a zeleninu, které ovšem mají některé vlastnosti, jimiž se odlišují od zpracovaných potravin. Jedná se o živá pletiva, ve kterých probíhají metabolické procesy, vyměňují s okolní atmosférou plyny a mohou ztrácet vlhkost. Volbou vhodného obalu a podmínek skladování lze tyto změny zpomalit, čímž lze prodloužit jejich skladovatelnost, a tedy předcházet vzniku potravinového odpadu.
- Celý článek „Balení ovoce azeleniny“ (PDF)
Ing. Michal Mrlík, doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.,
Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Zdroj: Společnost pro výživu
Foto: Shutterstock