Bezpečnost potravin

Bakterie odolné vůči klíčovým antimikrobiálním látkám se stále běžně vyskytují u lidí a zvířat

Vydáno: 5. 3. 2025
Autor: KM EFSA

Foto: Shutterstock

Nedávné údaje ze sledování ukazují, že rezistence vůči běžně používaným antimikrobiálním látkám – jako je ampicilin, tetracykliny a sulfonamidy – zůstává u klíčových patogenů včetně salmonel a kampylobakterů u lidí i zvířat stále vysoká. Rezistence E. coli je často pozorována i u zvířat, ačkoli rezistence salmonel u nosnic je nízká. To jsou hlavní zjištění zprávy, kterou dnes vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Podle Carlose Das Nevese, hlavního vědeckého pracovníka EFSA, a Piotra Kramarze, hlavního vědeckého pracovníka ECDC je pro boj s AMR nezbytný komplexní přístup „Jedno zdraví“. Pro zmírnění rizika, které představují bakterie rezistentní vůči antibiotikům, jež se mohou šířit mezi zvířaty a lidmi, jsou zásadní spolehlivé systémy dozoru, uvážlivé používání antimikrobiálních látek a spolupráce mezi jednotlivými odvětvími.

Stále větší obavy vzbuzuje vysoká rezistence vůči ciprofloxacinu, kriticky důležitému fluorochinolonovému antimikrobiku pro léčbu infekcí vyvolaných salmonelami a kampylobaktery. Bylo zjištěno, že rezistence vůči ciprofloxacinu se zvyšuje u Salmonella enteritidis a Campylobacter jejuni od lidí ve více než polovině evropských zemí, které předložily údaje. Vysoký až extrémně vysoký podíl rezistence k ciprofloxacinu byl pozorován u kampylobakterů ze zvířat určených k produkci potravin a konkrétně u salmonel a E. coli z drůbeže. Tyto trendy jsou obzvláště znepokojivé, protože seznam škodlivých bakterií Světové zdravotnické organizace pro rok 2024 klasifikuje netyfové salmonely (sérotypy salmonel, které nezpůsobují břišní tyfus) rezistentní vůči fluorochinolonům jako vysoce prioritní.

Naproti tomu rezistence vůči jiným kriticky důležitým antimikrobiálním látkám používaným v humánní medicíně zůstává u salmonel a kampylobakterů, a to jak u lidí, tak u zvířat určených k produkci potravin, vzácná.

Přestože rezistence vůči karbapenemům zůstává vzácná, příležitostné zjištění E. coli rezistentní vůči karbapenemům v potravinách a u zvířat vyžaduje trvalou ostražitost a další epidemiologická šetření. To je obzvláště důležité, protože bakterie Enterobacterales rezistentní vůči karbapenemům jsou považovány za kritickou hrozbu pro veřejné zdraví. Na podporu tohoto úsilí zveřejní úřad EFSA v roce 2025 první ze série stanovisek k současnému stavu výskytu a šíření enterobakterií (produkujících karbapenemázy) v potravinovém řetězci v Evropské unii/Evropském hospodářském prostoru a Švýcarsku.

Existují však i pozitivní trendy, přičemž údaje odhalují významný pokrok ve snižování úrovně rezistence v několika zemích, které podaly zprávu. Téměř polovina evropských zemí, které předložily údaje, uvedla pokles rezistence kampylobakterů vůči makrolidovým antibiotikům, a to jak u C. jejuni, tak u C. coli, u lidí. Dále se v průběhu času snížila rezistence izolátů Salmonella Typhimurium od lidí k penicilínům a tetracyklinům. Významné rostoucí trendy v klíčovém výsledném ukazateli úplné citlivosti E. coli, stejně jako významné klesající trendy v klíčovém výsledném ukazateli prevalence E. coli produkující ESBL-/AmpC ukazují, že v posledních 10 letech došlo v několika členských státech EU k povzbudivému pokroku ve snižování AMR u zvířat určených k produkci potravin.

Navzdory určitému zlepšení zůstává antimikrobiální rezistence hlavní hrozbou pro veřejné zdraví, která vyžaduje koordinovanou akci v rámci přístupu „Jedno zdraví“. Mezi klíčová opatření patří podpora odpovědného používání antimikrobiálních látek, zlepšení prevence a kontroly infekcí, investice do výzkumu nových léčebných postupů a provádění důrazných vnitrostátních politik pro účinný boj s rezistencí.

Úřad EFSA a ECDC zveřejňují shrnutí v jednoduchém jazyce – zjednodušenou verzi souhrnné zprávy EU o antimikrobiální rezistenci u zoonotických a indikátorových bakterií z lidí, zvířat a potravin v letech 2022-2023 – spolu s několika interaktivními komunikačními nástroji.

Interaktivní nástroj pro vizualizaci dat zobrazuje úrovně rezistence u lidí, zvířat a potravin podle jednotlivých zemí v letech 2022 a 2023:

Podívejte se na interaktivní infografiku

Stejně jako v předchozích letech jsou údaje o rezistenci lidí k antibiotikům přenášené potravinami a vodou zveřejněny v Atlasu sledování infekčních onemocnění ECDC (pod onemocněními kampylobakterióza, salmonelóza, resp. shigelóza).

Story maps

Dashboards


Souhrnná zpráva Evropské unie o antimikrobiální rezistenci u zoonotických a indikátorových bakterií z lidí, zvířat a potravin v letech 2022-2023:

Zdroj: EFSA