Arganový olej – „Marocké zlato “
Zvyšuje se zájem o arganový olej z jader stromu Argania spinosa s příznivými léčivými, kosmetickými a nutričními účinky. Ročně se vyprodukuje jen kolem 4 mil. l oleje.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/argan plant.jpg]Arganový olej je produkt, o který se zájem v současnosti velmi rozšiřuje. Jedná se však o velmi vzácný olej získávaný ze skořápkových plodů (mandlí) stromu Argania spinosa, který přirozeně roste jen na jihozápadě Maroka. Strom je na seznamu rostlin chráněných UNESCO.Podle oficiálních údajů se ročně vyprodukuje jen kolem 4 mil. l arganového oleje, což je zanedbatelné množství např. v porovnání s olivovým olejem (1,8 mld. l).
Sklizeň z jednoho stromu je kolem 30 kg plodů, z nichž se získá 1 kg oleje. V EU je schváleno jen několik firem, které jsou oprávněny podle nařízení o potravinách nového typu („novel foods“) tento olej dodávat (viz aktualizovaný seznam notifikací). Olej přitom musí mít stanovenou kvalitu.
Velký zájem a malé množství, které je k dispozici, vede k nelegálnímu dodávání do EU, nebo směšování s jinými oleji, a tím k zhoršování jeho kvality a falšování. O produkci arganových stromů se pokoušel i Izrael, ale tam vznikl problém s akceptabilitou ne-marockého produktu.
Arganový olej byl místními Berbery odedávna vyráběn ručně a tradičně využíván k léčení i konzumaci. Tradiční byla také příprava pomazánky z mletých mandlí, medu a arganového oleje nazývané „amlou“. Nyní je olej získáván průmyslově nejčastěji lisováním zastudena – „přírodní“, ale i extrakcí s případnou rafinací, nebo z pražených semen, čímž se dosahuje výraznější chuti. Pokud se prodává nerafinovaný, může mít mírnou usazeninu, která se snadno rozmíchá, což neznamená zhoršení kvality. Přírodní olej je obvykle dodáván v malých lahvičkách (100ml – cena kolem 13 EUR).
Arganový olej se vyznačuje vysokým (80 %) obsahem nenasycených mastných kyselin (30 – 33 % kyseliny linolenové, 45 % kyseliny olejové) a vitaminu E. Má vysoký antioxidační potenciál (80krát vyšší než olivový olej, obsahuje karotenoidy, fytosteroly, skvalen, tokoferol), kvůli němuž je využíván do speciálních kosmetických přípravků k ochraně kůže před stárnutím a před sluncem, k zvláčňování, proti akné, na posílení vlasů a nehtů, a také do doplňků stravy nebo přímo do pokrmů. Výzkum ukazuje, že arganový olej zlepšuje regeneraci buněk, pomáhá proti infekcím a nachlazení, zmírňuje záněty, stimuluje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu riziko kardiovaskulárních chorob a snižuje riziko některých druhů rakoviny. Vzhledem k jeho vzácnosti se používá především zastudena (po kapkách) do zálivek a studených omáček, čímž dodává salátům, těstovinám či pokrmům z ryb nebo masa lahodnou chuť. Do teplých pokrmů se přidává nanejvýš až na konci kuchyňské úpravy, protože je velmi citlivý. Arganový olej musí být skladován při teplotách 12 – 18 ºC, v temnu, bez přístupu vzduchu a jen po omezenou dobu.
V různých částech světa rostou nejrůznější plody, jejichž semena se také vyznačují řadou příznivých léčivých, kosmetických a nutričních účinků, ale oleje z nich nejsou (zatím) komercializovány nebo se využívají jen v kosmetice. K potenciálním zdrojům takových olejů patří v Austrálii jádra quandong (Santalum acuminatum) a santal (Santalum album), semena brachychitonu (Brachychiton populneus) či Personia, a řada plodů stromů deštných pralesů, včetně ořechu makadam.
Food Australia, 62, 2010, č. 9, s. 392