Bezpečnost potravin

Anémie z nedostatku železa u kojenců a batolat – proč je železo u malých dětí tak důležité?

Vydáno: 3. 1. 2019
Autor: Společnost pro výživu

Článek byl publikován Společností pro výživu v časopise Výživa a zdraví 6/2018.


Foto: Shutterstock

Abstrakt článku:
Anémie z nedostatku železa je nejčastějším výživovým deficitem v rozvojových i rozvinutých zemích. Kojenci a batolata představují obzvlášť rizikovou skupinu, protože nedostatek železa během tohoto období může vést k vážným zdravotním následkům. Prevencí anémie u malých dětí je kojení, podávaní stravy bohaté na železo a vitamin C a vyhýbání se podávání nadměrného množství kravského mléka.

Autorky článku:  Mgr. Jana Kráľová, Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita

 

Zdroj: Společnost pro výživu

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):