Bezpečnost potravin

Americké společnosti připravují editované jahody

Vydáno: 11. 11. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Americké soukromé společnosti J.R. Simplot Company z Idaha a Plant Sciences Inc. z Kalifornie spojily síly, aby během pár let uvedly na trh geneticky editované jahody, které mají být déle čerstvé a mají mít delší sezónu.

Podle údajů amerického ministerstva zemědělství američtí pěstitelé v roce 2020 sklidili jahody za 2,2 miliard dolarů, převážně v Kalifornii. Spotřebitelé ale museli vyhodit cca 35 procent z nich kvůli tomu, že se jahody zkazily. Představitelé zmíněných společností jsou přesvědčeni, že geneticky vylepšené jahody přispějí k podstatnému omezení těchto ztrát a zároveň budou k dispozici pro spotřebitele po většinu roku.

Editované jahody by měly obsahovat pouze geny z jahod, které byly šlechtěny pro žádoucí vlasnosti desítky let. Jak uvádí Doug Cole hze Simplotu, jde o stejnou technologii, kterou nedávno úspěšně použili při vývoji editovaných brambor. Byl by hřích na tento úspěch nenavázat.

Navzdory intenzivnímu výzkumu nic nenasvědčuje tomu, že by editované potraviny měly být nebezpečné při konzumaci. Část veřejnosti má problém etického rázu se změnami genetické informace, i když při tradičním šlechtění dochází prakticky ke stejným změnám, jen méně cíleně a mnohem pomaleji.

Americké vládní agentury Environmental Protection Agency (EPA) a Food and Drug Administration (FDA) nedávno schválily použití zmíněného postupu při genetické úpravě brambor společnosti Simplot. V současnosti se již bez problémů prodalo zhruba 500 milionů kilogramů editovaných brambor v asi 40 amerických státech, ve 4 tisících supermarketech a 8 tisících restauracích.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: US companies announce plans for gene-edited strawberries (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock