Bezpečnost potravin

Alkohol ve výživě kojících žen v České republice

Vydáno: 26. 2. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Článek „Alkohol ve výživě kojících žen v České republice“ publikovala Společnost pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 1/2024“.

Abstrakt:
Práce se zabývala problematikou konzumace alkoholu v období kojení. I když se názory a doporučení odborných institucí na toto téma liší, Světová zdravotnická organizace konzumaci alkoholu během období kojení nedoporučuje. Cílem práce bylo sledování míry konzumace alkoholu kojícími ženami v České republice. Sběr dat probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 468 žen. Bylo zjištěno, že alkohol alespoň jednou v období kojení konzumovalo 66 % žen, přičemž kojící ženy nejčastěji konzumovaly víno a pivo. Nejčastější důvody konzumace alkoholu během kojení byly společenské události, hezké počasí (léto), snaha uvolnit se a chuť na alkohol. Vzhledem k tomu, že v České republice jsou stále rozšířené mýty o konzumaci alkoholu a kojení, kojící ženy by měly být lépe informovány o negativních účincích užívání alkoholu v období kojení.

Autorky článku:
Ing. Jiřina Zelenková, Ing. Monika Sabolová, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze

Zdroj: Společnost pro výživu