Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – březen 2022
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Aflatoxiny
EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný – aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.
V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj a obilný lepek.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML:
Potraviny (1) |
Navrhované ML pro sumu T-2 and HT-2 toxinu(µg/kg) |
|
2.7 |
T-2 A HT-2 toxin (17) |
|
2.7.1 |
Nezpracované obiloviny(18) – ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37) |
100 1250 |
2.7.2 |
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele – oves, ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice |
50 |
2.7.3 |
Výrobky z mletých obilovin – obilné otruby, mleté výrobky z ovsa (včetně ovesných vloček) a mleté výrobky z kukuřice – jiné mleté výrobky z obilovin |
50 20 |
2.7.4 |
Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice |
50 |
2.7.5 |
Malé běžné pečivo, těstoviny (v suchém stavu) (22), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie jiné než ty z kategorie 2.7.4 |
20 |
2.7.6 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) |
10 |
2.7.7 |
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) |
10 |
Deoxynivalenol
Deoxynivalenol (DON) je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy – 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro člověka. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.
Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení stávajících limitů (viz tabulka níže).
Potraviny (1) |
Navrhované ML (µg/kg) |
|
2.4 |
Deoxynivalenol (17) |
|
2.4.1 |
Nezpracované obiloviny (18) kromě potravin uvedených v 2.4.2 a 2.4.3 |
1000 |
2.4.2 |
Nezpracovaná tvrdá pšenice (18) a nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37) |
1500 |
2.4.3 |
Nezpracovaný oves (18) |
1750 |
2.4.4 |
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele, kukuřice na pražení a popkorn |
750
|
2.4.5 |
Produkty z mletých obilovin kromě potravin uvedených v 2.4.6 |
600 |
2.4.6 |
Mleté produkty z kukuřice – mleté produkty z kukuřice umístěné na trh pro konečného spotřebitele |
750 |
2.4.7 |
Malé běžné pečivo, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie |
400 |
2.4.8 |
Těstoviny (v suchém stavu) (22) |
600 |
2.4.9 |
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7) |
150 |
2.4.10 |
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10) |
150 |
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.
Aktuálně probíhá diskuze nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV nařízení 2017/2158:
Potravina |
Aktuální porovnávací hodnota (µg/kg) z nařízení 2017/2158 |
Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg) |
Navržený maximální limit (µg/kg) |
Hranolky (k přímé spotřebě) Umístěné na trh k přímé spotřebě nebo po přípravě v laboratoři podle instrukcí na obalu (standardizovaná smažicí procedura). |
500 |
500 |
850 |
Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry Jiné bramborové výrobky z bramborového těsta |
750 |
700 |
1000 |
Měkký chléb a) Pšeničný chléb |
50 |
50 |
75 |
4. Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše, nepečených müsli, lisovaných vloček) 4a) výrobky z otrub a celozrnné cereálie, obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu 4b) pšeničné (včetně pšenice špaldy), ječmenné a žitné výrobky (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a) 4c) výrobky z kukuřice a rýže (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a) 4d) neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu** 4e) granola (pečené křupavé müsli) jiné než v kategorii 4 a) * jiné než celozrnné cereálie a/nebo jiné než otrubové cereálie. Obilovina přítomná v největším množství určuje kategorii. ** včetně snídaňových cereálií se zrny pufovanými v pufovacím dělu jako ingredience (v největším množství) |
300
300
150
—
— |
300
150
450
125 |
500
350
250
200 |
Sušenky a oplatky Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pikantních snacků) Křupavý chléb a suchary Perník Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče |
350 400
800 — |
300 300
700 200 |
500 500
1000 300 |
Pufované cereální koláče a) Pufované cereální koláče jiné než b) b) Pufované cereální koláče na bázi pšenice, špaldy, ječmene a žita |
|
300 |
600 |
Pražená káva |
400 |
400 |
500 |
Instantní (rozpustná) káva |
850 |
850 |
1000 |
Náhražky kávy a) náhražky kávy výhradně z obilovin b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky c) náhražky kávy výhradně z čekanky (*) Porovnávací hodnota a maximální limit, která se použije na náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky, zohledňuje relativní podíl těchto složek v konečném výrobku |
500 (*) |
450 (*) |
600 (*) 4500 |
Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů |
40 |
40 |
50 |
Sušenky a suchary pro kojence a malé děti prodávané pro kojence a malé děti Tato kategorie zahrnuje sušenky a suchary definované v nařízení 609/2013 a další sušenky a suchary, které podle svého označení, jiných údajů nebo obrázků na obalu nebo na připojených visačkách, nebo podle jejich provedení, vzhledu nebo z důvodu reklamních prohlášeních, jsou určeny ke konzumaci kojenci a malými dětmi |
150 |
100 |
125 |
Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě aktuálních dat o výskytu akrylamidu v potravinách.
Potravina |
Porovnávací hodnota |
Odpovídající zmírňující opatření Nařízení 2017/2158 |
Rösti |
800 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib |
Ostatní bramborové pokrmy (pečené nebo smažené) (včetně bramborových kroket) |
300 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib |
Hranolky z kořenové a hlíznaté zeleniny |
500 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ib |
Oxidované černé olivy |
850 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, ?? |
Ovocné lupínky/chipsy |
250 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia |
Zeleninové lupínky jiné než bramborové a obilné lupínky |
700 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia |
Zpracovaná cibule |
700 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, I + Ia |
Kakaový prášek |
450 µg/kg |
Zmírňující opatření Příloha I, V |
Glycidyl estery a 3-MCPD estery
Diskutuje se nad stanovením maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti.
Aktuální návrh ML je uveden v tabulce:
Potravina |
Navrhovaný ML pro glycidyl estery (µg/kg) |
Navrhovaný ML pro sumu 3-MCPD a 3-MCPD estery (vyjádřený jako 3-MCPD) (µg/kg) |
Margaríny a podobné produkty |
750 |
1250 |
Instantní nudle |
750 |
750 |
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů) – ML se vztahují na potraviny umístěné na trh |
75
|
100
|
Potraviny pro děti (pokrmy pro kojence a malé děti určené k přímé spotřebě) |
15 |
25 |
Křupavý chléb |
150 |
250 |
Sušenky, (cookies) včetně sušenek s náplní |
250 |
500 |
Krekry (obilné slané tyčinky) |
150 |
500 |
Jemné pečivo a koláče |
400 |
700 |
Majonéza/omáčky na bázi rostlinného oleje |
300 |
500 |
Kořenící přípravky (seasoning) nebo extrakty |
500 |
1000 |
Doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny |
400 |
750 |
Bramborové/zeleninové lupínky |
400 |
700 |
Hranolky |
250 |
400 |
(Čokoládové) pomazánky |
250 |
750 |
Snídaňové cereálie |
50 |
50 |
Návrh doporučení k monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších
Návrh nařízení stanovující/revidující ML pro rtuť v různých druzích ryb byl nedávno EK a ČS schválen. Aby bylo možné posoudit dopad snížených maximálních limitů pro určité druhy ryb na celkovou expozici spotřebitelů rtuti, je vhodné, aby ČS podávaly úřadu EFSA data o výskytu rtuti ve všech druzích ryb. Je doporučeno sledovat také methylrtuť z důvodu její větší toxicity ve srovnání s anorganickou rtutí. Získaná data o methyrtuti pomohou zpřesnit hodnocení expozice a rizik souvisejících s výskytem rtuti v potravinách. Zároveň je důležité na národní úrovni komunikovat výhody a rizika plynoucí z konzumace ryb a mořských plodů.
Kovy a jód v mořských řasách
EK požádala úřad EFSA o vypracování vědeckého stanoviska k dietární expozici kovům a jódu v mořských řasách a halofytech v EU. Na základě získaných výstupů budou EK a ČS diskutovat možné stanovení maximálních limitů.
Uhlovodíky minerálního oleje v potravinách
Na konci roku 2021 byla publikována zpráva organizace FoodWatch týkající se průzkumu obsahu uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Organizace odebrala kolem 150 vzorků různých potravin v pěti zemích EU. Z výsledků je patrné, že přibližně každý osmý vzorek byl kontaminován aromatickými uhlovodíky minerálního oleje (MOAH), což je jedna z frakcí MOH, u nichž v minulosti úřadem EFSA nemohly být vyloučeny genotoxické a karcinogenní vlastnosti, což vyvolává obavy o lidské zdraví. Testovanými potravinami byly např. čokolády, margaríny, bujóny a další. Na úrovni EU prozatím neexistuje konečné vědecké stanovisko od úřadu EFSA pro MOH (včetně MOAH). ML pro MOH (a MOAH) nebyly doposud stanoveny. V roce 2020 byla EK a ČS odsouhlasena bezpečnostní hladina 1,0 mg/kg pro jednotlivé relevantní frakce MOAH v kojenecké výživě a v potravinách pro malé děti.
EK připravila návrh harmonizovaného přístupu, ve kterém uvádí několik hladin (limity kvantifikace), při jejichž překročení by se měly výrobky obsahující MOAH stahovat z trhu a od spotřebitelů. O přijetí návrhu by se mělo hlasovat v druhé polovině dubna 2022.
Arsen
Podle úřadu EFSA a jeho studie týkající se chronické dietární expozice anorganickému arsenu v potravinách a v pitné vodě jsou hlavními přispěvateli k dietární expozici následující komodity – rýže a produkty obsahující rýži, obilná zrna a výrobky z nich neobsahující rýži, pitná voda, zelenina (pro dospělé), ryby (pro dospělé), ovocné a zeleninové šťávy (některé skupiny dětí a dospívající), některé rýžové nápoje. Na základě diskuze členských států a Evropské Komise byly navrženy ML pro anorganický arsen v relevantních komoditách.
Aktuální návrh:
Potraviny |
Návrh maximálních limitů pro anorganický arsen (mg/kg čerstvé hmotnosti) |
Anorganický arsen |
|
Předpařená rýže a loupaná rýže |
0,25 |
Nepředpařená omletá rýže (leštěná nebo bílá rýže) |
0,15 |
Rýžové vafle, rýžové oplatky, rýžové krekry, rýžové koláčky, rýžové vločky a pražené snídaňové rýže (popped breakfast rice) |
0,30 |
Rýžová mouka |
0,25 |
Rýžové nápoje |
0,03 |
Rýže určená pro výrobu potravin pro kojence a malé děti |
0,10 |
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti a výživa pro malé děti – uváděná na trh ve formě prášku – uváděná na trhu v tekuté formě |
0,02 0,01 |
Potraviny pro děti (baby foods) |
0,02 |
Maso ryb: anchovy (Engraulis species), eel (Anguilla species), halibut (Hipoglossus species), mackerel (Scomber species), plaice (Pleuronectes species), shad (Alosa species), sprat (Sprattus sprattus), shark (all species) |
0,08 |
Maso ryb jiných než výše uvedených druhů |
0,02 |
Korýši svalovina z koncových částí a břicha. V případě krabů a krabům příbuzných korýšů (Brachyura a Anomura) svalovina z koncových částí |
0,07 |
Mlži jiní než mušle (clams) |
0,09 |
Mušle (clams) (Mya arenaria, Myidae, Cardiidae, Veneridae and Arcidae species, ???), horse mussel (druhy ???) |
0,35 |
Ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy po rekonstituci a ovocné nektary |
0,02 |
Celkový arsen |
|
Sůl |
0,50 |
Nikl v potravinách
Otevřela se diskuze nad stanovením maximálních limitů (ML) pro nikl v relevantních potravinách, které zásadně přispívají v rámci dietární expozice. Navrhuje se začít s návrhem ML pro potraviny určené kojencům a malým dětem.
Některá další témata aktuálně diskutovaná na půdě Evropské Komise:
• Perfluoroalkylované (PFAS) látky v potravinách – diskuse o stanovení ML, o doporučení pro sledování (monitoring) dalších PFAS v potravinách a o vzorkování a kritériích metod analýzy pro stanovení obsahu PFAS v potravinách.
Aktuální návrh ML pro některé kategorie potravin:
|
Návrh maximálních limitů (µg/kg čerstvé hmotnosti) |
||||
Potraviny |
PFOS* |
PFOA* |
PFNA* |
PFHxS* |
Suma PFOS, PFOA, PFNA a PFHxS*,** |
Vejce |
1,0 |
0,30 |
0,70 |
0,30 |
1,70 |
Maso ryb kromě těch uvedených níže
Maso ryb uvedených níže pokud je použito k produkci potravin určených pro kojence a malé děti |
2,0 |
0,20 |
0,50 |
0,20 |
2,0 |
Maso ryb, které není použito pro produkci potravin určených pro kojence a malé děti – Baltic herring (Clupea harengus membras), Bonito (Sarda and Orcynopsis species), Burbot (Lota lota), European sprat (Sprattus sprattus), Flounder (Platichthys flesus and Glyptocephalus cynoglossus), Grey mullet (Mugil cephalus), Pike (Esox species), Plaice (Pleuronectes and Lepidopsetta species), Sardine and pilchard (Sardina species), Seabass (Dicentrarchus species), Sea catfish (Silurus and Pangasius species), Sea lamprey (Petromyzon marinus ), Vendace (Coregonus albula and Coregonus vandesius), Silverly lightfish (Phosichthys argenteus), Wild salmon and Wild trout (wild Salmo and Oncorhynchus species), Wolf fish (Anarchichas species) |
7,0 |
1,0 |
2,5 |
0,10 |
8,0 |
Maso ryb, které není použito pro produkci potravin určených pro kojence a malé děti – Anchovy (Engraulis species), Babel (Barbus barbus), Bream (Abramis species), Char (Salvelinus species), Eel (Anguilla species), Perch (Perca flubiatilis), Roach (Rutilus rutilus), Smelt (Osmerus species), Whitefish (Coregonus species) |
35,0 |
8,0 |
8,0 |
1,5 |
45,0 |
Korýši a mlži V případě korýšů se maximální limit vztahuje na svalovinu z koncových částí a břicha. V případě krabů a krabům příbuzných korýšů (Brachyura a Anomura) se limit vztahuje na svalovinu z koncových částí a bílé maso z břicha. |
3,0 |
0,70 |
1,0 |
1,5 |
5,0 |
Maso skotu, prasat a drůbeže |
0,30 |
0,80 |
0,20 |
0,20 |
1,30 |
Maso ovcí |
1,0 |
0,8 |
0,2 |
0,2 |
1,6 |
Poživatelné droby skotu, ovcí, prasat a drůbeže |
6,0 |
0,70 |
0,40 |
0,50 |
8,0 |
Maso zvěře kromě medvědího masa |
5,0 |
3,50 |
1,50 |
0,60 |
9,0 |
Poživatelné droby zvěře kromě medvědích drobů |
50 |
25 |
45 |
3,0 |
50 |
* Maximální limit se vztahuje na součet lineárních a větvených stereoizomerů, ať už jsou chromatograficky separovány či nikoli.
** Pro součet PFOS, PFOA, PFNA a PFHxS jsou vypočteny spodní hodnoty koncentrací (lower bound concentrations) na základě předpokladu, že všechny hodnoty pod mezí stanovitelnosti jsou nulové.
• Dioxiny a PCB v některých potravinách – diskuze o přezkumu a stanovení maximálních limitů.
Aktuální návrh ML (pozměňující stávající ML):
Potravina |
Návrh maximálních limitů pro dioxiny |
Návrh maximálních limitů pro dioxiny a PCB s dioxinovým efektem |
Suma PCB |
Maso a masné výrobky (kromě poživatelných drobů) z těchto zvířat (6): – skot, ovce, kozy |
2,5 pg/g tuku(33) 3,0 pg/g tuku(33)
|
4,0 pg/g tuku(33) 7,5 pg/g tuku(33) |
40 ng/g tuku(33) |
Játra skotu, koz, drůbeže, prasat a koní a výrobků z nich Játra ovcí a výrobků z nich Játra lovných ptáků (game birds) |
0,30 pg/g čerstvé hmotnosti 1,25 pg/g čerstvé hmotnosti 2,5 pg/g čerstvé hmotnosti |
0,50 pg/g čerstvé hmotnosti 5,0 pg/g čerstvé hmotnosti |
3,0 ng/g čerstvé hmotnosti |
Syrové mléko (6) a mléčné výrobky (6) včetně máselného tuku |
2,0 pg/g tuku(33) |
4,0 pg/g tuku(33) |
40 ng/g tuku(33) |
Drůbeží vejce a vaječné produkty kromě husích vajec (6) |
2,5 pg/g tuku(33) |
5,0 pg/g tuku(33) |
40 ng/g tuku(33) |
Poznámka: ML pro korýše včetně krabů se použijí na tzv. bílé maso (white meat) z končetin a břicha. Proto se pak zruší poznámka v nař. 1881/2006 „ V případě krabů a krabům podobných korýšů (Brachyura a Anomura) se maximální limit vztahuje na svalovinu z končetin“.
- Návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýz pro kontrolu mykotoxinů v potravinách, zrušující nařízení č. 401/2006. Nové nařízení bude aktualizovat nařízení 401/2006 zejména o následující body:
- Zajištění souladu s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin mykotoxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. V určitých případech navíc nejsou analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v nař. 401/2006 nejsou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků;
- Aktualizace metody vzorkování pro doplňky stravy a stanovení metody vzorkování pro sušené byliny, bylinné čaje sušené a čaje (sušené);
- Aktualizace analytických výkonnostních kritérií pro mykotoxiny;
- Poskytnutí metody analýzy pro stanovení obsahu námelových sklerocií v obilovinách.
- Návrh prováděcího nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody vzorkování a analýzy pro úřední kontrolu hladin rostlinných toxinů v potravinách a kterým se ruší nařízení (EU) 2015/705 – jsou navrženy vzorkovací postupy a analytická výkonnostní kritéria metod analýzy pro stanovení obsahu přírodních toxinů (nejen pro kyselinu erukovou, ale také např. pro pyrrolizidinové, opiové, tropanové, námelové alkaloidy) v potravinách. Nové nařízení také zajistí soulad s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin rostlinných toxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. Navíc v určitých případech by nemusely být analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v tomto připravovaném nařízení nebudou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků.
Příloha:
Aktualizace diskutovaných témat jsou zveřejňovány na
https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/monitoring-cizorodych-latek.aspx