Bezpečnost potravin

Aktuálně uzavřené provozovny společného stravování

Vydáno: 25. 2. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 24. 2. 2015.

Při aktuálních kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor z důvodu neakceptovatelné hygienické praxe v provozovnách společného stravování v Praze, Karlových Varech a Brodku u Přerova. Jde o následující provozovny:
Lahůdkářství Jan Paukert (kontrolovaná osoba: Jan Paukert lahůdkářství, s.r.o.), Národní třída 981/17, Praha 1. Při kontrole provozovny s výrobou lahůdek a restaurací inspektoři v zázemí zjistili masívní výskyt myšího trusu v tzv. teplé i cukrářské kuchyni, a to na podlahách i na kuchyňských zařízeních a rovněž izolace nesly stopy okusu. Zázemí, kde provozovatel připravoval pokrmy, charakterizovalo celkové znečištění podlah dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, dřezy byly znečištěné, ve skladu čerstvého ovoce a zeleniny provozovatel ponechal na stěnách rostoucí plíseň. Provozovatel rovněž nezajistil ochranu skladovaných potravin před pohybem škůdců, zavedené postupy pro regulaci škůdců nebyly dostatečné. SZPI na místě uložila zákoz užívání prostor.
Čínské občerstvení WOK (kontrolovaná osoba JI HONG s.r.o.) na adrese Bulharská 746/17, Karlovy Vary. Při kontrole v provozovně nabízející cca 70 druhů pokrmů inspektoři zjistili několik porušení elementárních hygienických předpisů ohrožující zdraví spotřebitelů – maso k přípravě pokrmů uložené v nádobě nevhodné pro potraviny pod dřezem, nánosy mastnoty a prachu na stěnách a podlahách provozovny vzniklé dlouhodobým zanedbáním úklidu, nevhodné skladování potravin např. na zemi, poškozené stropy apod. Z uvedených důvodů SZPI na místě uložila zákaz užívání prostor až do odstranění zaprotokolovaných nedostatků. Ten SZPI uvolnila po splnění uložených opatření při opakované kontrole.
Restaurace U nádraží (kontrolovaná osoba Ing. Roman Zbožínek), Brodek u Přerova. Kontrolou byla zjištěna závažná a zdraví spotřebitelů ohrožující porušení hygieny – např. skladování syrového masa společně se zpracovanými potravinami na chodbě mimo chladící zařízení, zaplísněné úložné prostory, skladování surovin v kotelně a myší trus v polici s potravinami. Provozovnu charakterizoval celkově zanedbaný stav a nepřijatelná praxe při skladování potravin. Inspekce zde na místě uložila zákaz užívání prostor.
SZPI zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení sankce.

24. 2. 2015

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI

Více fotografií na www.szpi.gov.cz