Aktuálně – PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁCH, rady, doporučení
Aktualizované informace Ministerstva zdravotnictví a SZÚ ze dne 4. 6. 2013.
ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PRAVIDLO: Myjte si pečlivě a často ruce!!!
Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. Ruce a obličej utírejte do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití. Při styku s infekčním materiálem suché ruce dezinfikujte alkoholovými přípravky (např. Spitaderm, Sterilium, Promanum N, Spitacid).
DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ:
– K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena!
– Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou nepromokavou gumovou obuv!!!
PO VSTUPU DO DOMU ČI BYTU ZKONTROLUJTE IHNED STAV POTRAVIN!!! |
Zaplavené potraviny:
Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
Čištění konzerv:
Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pitnou vodou.
Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo silně pomačkaný obal, silně znečištěný uzávěr!!
Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě, jedná-li se o otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou, dále všechna i neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a všechny potravin neuzavřené hermeticky.
Nekonzumujte zaplavené zemědělské plodiny, je nutno považovat je za zdravotně závadné!
Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha a křeče v břichu, průjem, zvracení, teplotu, vyrážku) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
Přílohy
- Pravidla základní hygieny po záplavách (pdf, 178 kB)
Pravidla při likvidaci plísní v budovách v zaplavených oblastech (pdf, 124 kB)
Zabránění vzniku, rozvoje a šíření mikroskopických vláknitých hub – plísní v zaplavených objektech (pdf, 622 kB)
Použití dezinfekčních přípravků k sanaci po povodních (pdf, 145 kB) Zdroj: KHS Olomouckého kraje
Zásady první pomoci při zasažení dezinfekčními přípravky (pdf, 308 kB) Zdroj: KHS Olomouckého kraje - Povodně – záplavová nebo stojatá voda (pdf, 193 kB) Zdroj: KHS Středočeského kraje
- Leptospiróza_nebezpečí_nákazy (pdf, 283 kB) Rizikové faktory leptospirózy, prevence, příznaky, diagnostika, léčba, komplikace.
Prevence leptospirózy při záplavách
Stručně k riziku leptospirózy a k terapii (Národní referenční laboratoř pro leptospiry) - Postup při sanaci zatopené studny
Nouzové zásobování pitnou vodou (pdf, 303 kB)
Možnosti rychlé detekce bakteriální kontaminace pitné vody (pdf, 114 kB) - Rámcová doporučení pro nakládání s povodňovými odpady (pdf, 392 kB) Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
- Ochrana proti komárům (SZÚ)
Problematika komárů po povodni – červen 2013 - Infekční onemocnění v povodňových oblastech (Informace pro praktické lékaře) (SZÚ)
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, SZÚ, KHS Středočeského kraje